Curry fűszerkeverék házilag

Hozzávalók 1 kis üveg keverékhez:
6-8 db kisebb, szárított egész chilipaprika
8 evőkanál koriandermag
4 evőkanál római kömény
1 evőkanál őrölt kurkuma
2 teáskanál görögszéna
2 teáskanál fekete mustármag
2 teáskanál egész feketebors
1 teáskanál szárított, őrölt gyömbér

 

curry házilag
Elkészítés: Ha nem akarunk nagyon erős fűszerkeveréket, a chilipaprikák magjait távolítsuk el. Vágjuk nagyobb darabokra. Az így előkészített chilit – az őrölt gyömbér és a kurkuma kivételével – a többi fűszerrel tegyük vastag falú serpenyőbe, majd közepes tűznél, folyamatos keverés mellett 2-3 perc alatt zsiradék nélkül enyhén pirítsuk meg. Hagyjuk hűlni.
Ha kihűlt, mozsárban vagy fűszerek őrlésére használt kávédarálóban őröljük porrá. Öntsük tálba, majd keverjük hozzá a már elve őrölt kurkumát és gyömbért.
Jól zárható üvegben tároljuk, maximum 2-3 hónapig őrzi meg így aromáját.
Ha aromásabb curry-keveréket szeretnénk, a pirítandó fűszerekhez tegyünk még 1 egész fahéjrudat, 1 evőkanál édesköménymagot, 5-6 db egész szegfűszeget.

Curryvel fűszerezhetünk leveseket, mártásokat, zöldséges, halas, húsos fogásokat is. Mivel igen intenzív, jellegzetes aromájú keverék, mértékkel használjuk!