Fekete-fehér mintás keksz: egyszerű, mégis látványos

12219478_1232821733411308_4506694775895003891_n

Hozzávalók

30 dkg liszt + 1 csipet só

2 ek kakaópor

1 csipet sütőpor

20 dkg vaj

10 dkg porcukor

2 tojássárgája

1 citrom reszelt héja + 1⁄2 citrom leve

1 tk rum, vagy rumaroma

A száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, só és porcukor) egy tálba szitáljuk, majd elmorzsoljuk benne a hideg vajat. Hozzáadjuk a tojássárgákat, majd egy rugalmas tésztát gyúrunk, amit két részre osztunk. Az egyikbe belegyúrjuk a kakaóport és a rumaromát, a másikba pedig a citromhéjat és pár csepp citromlevet.

Mindkét tésztát ujjnyi vastag téglalapra nyújtjuk, gondosan folpackba csomagoljuk, majd néhány órára, vagy akár egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.

A téglalapokat ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd színenként felvágva 3-4 csíkot egymás mellé, majd egymásra sorakoztatunk. (A tésztacsíkok könnyebben összeragadnak, ha egy kicsit megnedvesítjük az oldalukat.) Végül az így kapott tésztahasábot ismét folpackba csomagoljuk, majd egy órácskára betesszük a fagyasztóba. Ennyi idő alatt éppen annyira fog megfagyni a tészta, hogy könnyen fel tudjuk szeletelni 3-4 mm vastag szeletekre

A kapott kekszeket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsibe, majd 180 Celsius-fokon 10 perc alatt süssük őket aranybarnára. A kekszek jól záródó dobozban napokig elállnak.