Teletál Magazin – Utazás az ízek birodalmába

Az igazi ínyesmesterség az ételkészítés művészete, az ételek és italok szakértő ismerete, kifinomult ízlésű  élvezése. A gasztronómia túlmutat egy szépen megterített asztalon, a megfelelő hőfokon, esztétikusan és udvariasan felszolgált étkeken.  Ahogy George Bernard Shaw is mondta – „Nincs őszintébb szeretet, mint az étel szeretete.” Az evés és ivás bár életünk fenntartására szükséges, érdemes egy kis művészetet csempészi hétköznapi életműködésünkbe is. Az étkezés még egy rohanó világban is az öröm forrása kell, hogy legyen.  Az ízekben kétségtelenül éppen olyan finomságokat lehet találni, mint például a színekben, vagy a hangokban. Az ízlelésben a mennyiség helyett a minőségre, az anyagban és elkészítésben pedig a változatosságra fektetni a hangsúlyt. Bármilyen aprócska ötlet vagy fűszer is különlegessé varázsolhat egy egyszerű fogást. Szokványos és kevés hozzávalóból is lehet elegáns, ízletes ételeket készíteni. ” Ki a virágot szereti, rossz ember nem lehet”, – mondja a költő -, sok világhírű vendéglős pedig arra a tapasztalatra utal, hogy aki a finomságot és szépséget kutatja az evésben és ivásban, az csak finom lelkű és megértő ember lehet.

 

gasztrokaland

 

A Teletál Magazin küldetése, egy kis gasztrokultúrát csempészni a mindennapi életbe.

Ha te is beleszerettél a gasztronómiába,

ha az  étel szeretete kitölti az életed, a szabadban eltöltött nyári családi lakomáktól a hideg időben a tűz mellett kanalazott levesig,

ha lenyűgözve nézegeted ismerőseid gasztropolcát,

ha extázisba esel a receptúragyűjtemények legrongyosabb, legszakadtabb, legkoszlotabb példányaitól, mert látszik rajtuk az élet, a konyha,

ha ihletet merítesz mindenből új receptek megalkotásához,

ha lázba jössz mikor káprázatos ételkreációkat kell megalkotni,

ha öröm ódát zengesz, mikor hozzá jutsz egy-egy különlegesebb, nehezen beszerezhető alapanyaghoz,

ha érdekel hogy miként keletkezik egy-egy alapanyag és mit jelképez,

ha izgalommal követed végig mindazt a változást ami az alapanyaggal történik a beszerzéstől a tálalásig,

ha kíváncsisággal tapasztalod meg,  hogy minden alapanyagnak saját személyisége van, és mindegyikük más és más bánásmódot igényel,

ha füledet a földre szorítva hallgatod, hogy nőnek a veteményesedben a növények,

ha veled is ez történik épp, akkor tarts velünk ezen az utazáson!!

Az életben az az igazi fényűzés, ha kellő tapasztalatra sikerült szert tennünk és használható tudásra. A táplálkozás, a főzés élvezete az egyik legfontosabb megtanulnivalók közé tartozik.

Élményekben gazdag gasztro-kalandozásokat kívánunk!