Varga Győző kedvence: Tárkonyos, tejszínes húsgaluskaleves

Tüzesre hevített olajon arannyá perzseljük a finomra aprított hagymát, majd hozzáadjuk Jesse James lovának kedvenc eledeleit, a vékony csíkokra szeletelt, tisztított sárgarépát, fehérrépát és zellert. Néhány percig pirítjuk, meghintjük pirospaprikával, és felengedjük 1,2 liter vízzel. Kissé megsózzuk.
Míg a leves fő, elkészítjük a mesterlövész töltényeit. A húst sóval, borssal, és finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük, és alaposan összegyúrjuk a vízbe áztatott, kinyomkodott zsemlével és a tojással. Vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle.
Mikor a leveslé felforrt, belehajítjuk a gombócokat, mint cowboy az elhasznált lócipőt a fabotra, és mikor a lé tetejére feljöttek, még öt percig főzzük.

Közben az elveszett drágakövek után kutatva a hajtóvadászaton begyűjtött, apróra vágott friss tárkonyleveleket is beletesszük a levesbe, majd kevés leveslét kivéve a tejszínnel és a liszttel összekeverve habarást készítünk, melyet visszaöntünk a levesbe. Mikor újra felforrt, a leves elkészült, és tálalhatunk.


Kiválóan alkalmas felbőszült mohikánok és szájhős fegyverforgatók lecsillapításra!

teletal_ihm_prospektus_v046

Hozzávalók:
250 g darált csirkehús (vagy borjú)
1 db zsemle
1 db tojás
1 csokor petrezselyem
150 g sárgarépa
150 g fehérrépa
50 g zeller
zöldborsó
1 db vöröshagyma (apróra vagva)
4 ek napraforgó olaj
1 teáskanál fűszerpaprika
2 ek tárkony (friss levél, apróra vágva)
2 dl tejföl
1 evőkanál finomliszt
1 ek citromlé
só, bors ízlés szerint
majoranna