Cukormázak és díszítőmasszák

EA1G12_royal-icing_s4x3

Royal Icing

 

Ez a krém főleg szövegek minták írásához – rajzolásához, virágdíszekhez jó, és teljesen keményre meg tud száradni. Tehát előre is lehet virágokat csinálni és később felhasználni akár 1 év elteltével. 

maxresdefault (1)Hozzávalók:

1 tojás fehérje (szobahőmérsékletű)
kb. 25 dk porcukor átszitálva
1-2 csöpp citromlé
ha színezni akarjuk, akkor ételfestékkel jól színezhető.

Elkészítése:
RosetteCrown9A tojásfehérjéhez fokozatosan kis mennyiségben adagoljuk a cukrot, közben hozzáadjuk a citromlevet is és addig keverjük a mixerrel amíg a cukor el nem fogy és lassan mindet hozzá nem adtuk a tojásfehérjéhez. Akkor van kész a az icing ( kb. 10 perc keverés után), amikor a hab kifényesedik és a kanál domború oldalát belenyomva csúcsosra lehet kihúzni a krémet. Különböző szilárdságúra lehet keverni attól függően, mi a célunk vele. Ha írni akarunk vele a tortára akkor lágyabbra kell hagyni a krémet vagy is kevesebb cukrot adunk hozzá, virágokhoz sűrűbb krémet kell keverni.Akkor a legjobb az összetétele a díszítéshez, hogyha a kész krémen végighúzol egy kést, így keletkezik egy “vonal”-szerű mélyedés az icingon, és 10 másodperc kell ahhoz, hogy az icing újra összeálljon, azaz a bevágás teljesen eltűnjön.

Tortadíszítés közben nedves konyharuhával takarjuk le a tálat, amiben a krémet tartjuk, mert nagyon hamar megszárad.
A festéket azután tesszük bele, miután már felverődött, majd szétosztjuk annyi felé, ahány különböző szint szeretnénk, és azokat külön-külön színezzük be, majd légmentesen lezárjuk. Tojásfehérje helyett tojásfehérje porral is dolgozhatunk, növelve így a szavatossági időt.

Fondant – alaprecept



Hozzávalók: 

asset95-100 dkg átszitált porcukor
5 dkg szobahőmérsékletű vaj
2 evőkanál méz
1 evőkanál őrölt zselatin
kb. 5-6 evőkanál langyos víz
kívánt színű 
ételszínező gél

Elkészítése:

FondantBasics_Page1. Szitáljuk egy tálba a porcukrot.
2. A vízben oldjuk fel a zselatint, majd a vajat és a két evőkanál mézet. Ezt az oldatot öntsük a porcukorra.
3. Folyamatosan dolgozzuk össze a fondantot, gyúrjuk amíg se nem ragad, se nem morzsolódik, hanem szépen össze áll egy könnyen formázható masszává. 
Tipp: Ha ragad, szitáljunk hozzá kevés porcukrot, ha morzsálódik adjunk még hozzá egy kevés vajat, vagy glicerint.
4. Ha elértük a sok gyúrással a megfelelő állagot, akkor porcukorral hintett felületen nyújtsuk ki 2-3 mm vastagra, majd a sodrófa segítségével borítsuk be vele a tortát.

Ha azonban nem szeretnéd magad készíteni és színezni a fondantot, akkor használj előre készített és tetszőlegesre színezett fondantot.

Vajkrém – alaprecept

Hozzávalók:

recipe-image-legacy-id--1057454_1125 dkg porcukor
20 dkg szoba hőmérsékletű vaj
1 teáskanál 
vanília, mandula, narancs, vagy citrom kivonat
2 teáskanál tej vagy tejszín

egy csipet só, ami megtöri az édes ízét a krémnek

Elkészítése:

Buttercream-Icing-Cake-Designs1. Az alapanyagokból kézi habverővel lassú fokozaton, folyamatos keveréssel sűrű krémet keverünk, és ha szükséges adunk hozzá még folyadékot, hogy könnyebben lehessen kenni. A jó minőségű krémhez legalább 10 percig kell a mixerrel keverni. Tegyük felhasználásig a hűtőbe.

2. Ha lágyabb krémre van szükségünk, tegyünk hozzá még két kanál tejet vagy vizet.

3. Habzsákba töltve díszítőcső segítségével apró díszekkel, virágokkal díszíthetjük süteményeinket.

4. Ételszínező géllel pedig gyönyörű színeket tudunk kikeverni a még különlegesebb végeredmény eléréséhez.