Fogyókúra „tedd – ne tedd”

Fogyassz mindennap legalább fél kilogramm zöldséget, gyümölcsöt, egy-két szelet barna vagy rozskenyeret, egy-másfél pohár zsírszegény tejet vagy tejterméket. Zöldségfélék elkészítésekor ne használj vajat, zsiradékot, lisztet.

Választhatsz a zsírszegény sajtok közül is, ehetsz egy nagyobb, vagy két kisebb szelet sovány húst, lehetőleg baromfit és vadat, párolva vagy roston sütve. Ajánlott még hetente egyszer hal, kéthetente pedig máj fogyasztása.

A főétkezések között tízóraizz, uzsonnázz gyümölcsöt vagy zsírszegény joghurtot!

czanik_balazs_tipp8

Törekedj a változatosságra!

Nagyon fontos, hogy ne éhezz és ne érezd mártírnak magad!

Ha étkezés után úgy érzed, még mindig éhes vagy, igyál vizet, egyél gyümölcsöt vagy főtt zöldséget.

Ne főzz és étkezz sósan – a só megköti a vizet, és ez nagy terhet ró a vesékre – használj inkább zöldfűszereket! Különlegesen finommá teheti az ételt, ha tárkonnyal, kurkumával, köménnyel, borókával, zsályával ízesíted.

Nagyon egészséges, ha naponta 1-2 csésze gyógyteát iszol, például borsmentát, cickafarkot, csipkebogyót, édesköményt, jázmint, hibiszkuszt, zsurlót, vagy maté-teát, amely, csökkenti az étvágyat, esetleg a zöld teát, amely serkenti a zsírégetést. Válassz ízlésed szerint! Valamennyi tisztít és méregtelenít, ezen kívül kiváló ásványianyag-források is.
Mennyire fontos a reggeli?

A legrosszabb, amit a tested ellen elkövethetsz, ha kihagyod a reggelit. Nincs rá semmilyen mentség, mint „korán járok dolgozni”, „a gyereket iskolába kell indítanom”, vagy éppen „nekem bizony elég egy jó erős kávé és még gondolni sem tudok az ételre ébredés után!”

Szánj rá időt, ne sajnáld azt a plusz 15 percet az alvásidőből! Reggeli nélkül nem lesz elegendő energiád a napra és így vagy úgy, de kárát látod! Nem tudsz majd 100%-osan dolgozni, nem forog az agyad tanulás közben, kedvetlen, erőtlen és borúlátó leszel. Ha így érzel a nap folyamán, gondold át, hogy reggeli nélkül hagytad-e el az otthonodat? Máshogy indul a nap, ha tele pocakkal indulsz ki a nagyvilágba! Próbáld ki néhány hétig, és később még visszaléphetsz, ha nem érzel változást. Majd meglátod, hogy fogsz!

 

A folyadékfogyasztás alfája és omegája

czanik_balazs_tipp4A sportoláshoz szénsavmentes ásványvizet ajánlok, amelyet „felturbózhatunk” izotóniás italokkal. Érdemes arra is odafigyelni, hogy ezeket a vizeket 2-3 havonta váltakoztassuk, mert az ásványianyag-tartalmuk különböző. Naponta pedig legalább 2-2,5 liter folyadékot igyunk meg.

További előny: A narancsbőr hatásos ellenszere, ha méregteleníted a szervezeted. Ennek legegyszerűbb módja, ha megfelelő mennyiségű ásványvizet iszol. Napi két és fél litert mindenképpen vegyél magadhoz. A víz szó szerint átmossa a szervezeted, így a megrekedt és narancsbőrt okozó méreganyagok is távoznak a szervezetből.