Vadat, halat, s mi szem-szájnak ingere…

Aki abban a megtiszteltetésben részesül, hogy eltölthet egy napot a gyulaji Erdészeti és Vadászati Zrt. vendégeként, az vadat, mindenképpen láthat. Méghozzá nem is akár milyet. Az erdőgazdaság Európa leghíresebb dámvad élőhelye, mely méltán világhírű. Az egykori Eszterházy birtok rendkívül gazdag vadászati múltra és eredménylistára tekinthet vissza, erdőiből számos vadászati világrekord kerül, és került ki hosszú évekre visszamenőleg.

A név ne tévesszen meg minket. Igen, Gyulajon jártunk, és ezt a települést ne keverjük össze a békés megyei Gyula városával. Nem a híres várszínház és strandfürdő városáról van szó jelen esetben. A gyulaji Erdészeti és Vadászati Zrt. ugyanis a dél-dunántúlon, Tolna megyében található. Köszönhetően a Pannon Flavours projekt keretében megvalósuló élményútvonalaknak, egyre több ember fedezi fel ezt a kis Dombóvár melletti települést, és ismeri meg értékeit.

“Talán kevesen tudják, de a dámvad gasztronómiai értéke a vadak közül a legjobb. Húsa ízletes, porhanyós, és koleszterin szegény. Ehhez a húshoz kitűnően párosíthatóak az erdei gyümölcsök, melyek rengeteg C-vitamint és antioxidánst tartalmaznak”. – meséli vendéglátónk, Zsoldos Lajos, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vendéglátás ágazatvezetője

A gyulaji Zrt. vendégházaiban helyi vadakból és egyéb, a helyi rengetegekben megtalálható vegyszer és adalékanyag mentesen termesztett alapanyagokból készített ínycsiklandó fogásokkal kedveskednek a vendégek számára, mint például a Gyulaji vörösboros dámgerinc, melynek receptjét ezúttal osztunk meg kedves olvasóinkkal.

 

Gyulaji vörösboros dámgerinc

 

Elkészítés ideje: 100-120 perc

Hozzávalók:

1,2 kg dámvad gerinc,
20 dkg sárgarépa,
10 dkg petrezselyem,
1 fej vöröshagyma,
1 db alma,
10 dkg füstölt szalonna,
10 szem szegfűszeg,
10 szem borókabogyó,
1 kávéskanál őrölt fahéj,
2dl vörösbor,
3 evőkanál. áfonyalekvár,
2 dl meggy lé,
6 dl. csont lé,
só ízlés szerint
2 dl olaj,
15 dkg kristálycukor,
2 evőkanál. liszt,

Elkészítés:

A dámgerincet hideg vízzel jól lemossuk. Az olajon a kristálycukorból karamellt készítünk, majd a tűzről levéve a gerincet bele forgatjuk. Ezután hozzáadjuk a durvára vágott sárgarépát, petrezselymet, almát, vöröshagymát és a füstölt szalonnát. A tűzhelyre visszatéve fűszerezzük, majd 4 dl csont lével felforraljuk és a vörösbor hozzáadásával készre pároljuk. A megpuhult húst kivesszük és félretesszük, a visszamaradt zöldségeket a lével együtt pépesre turmixoljuk és szűrőn átpasszírozzuk. Az átpasszírozott pépet visszahelyezzük a tűzhelyre, hozzáadjuk a megmaradt csontlevet, meggylevet és az áfonyalekvárt. 2 evőkanál szárazon pirított lisztet 1 dl hideg vízzel simára keverünk és az előzőleg elkészített péphez adjuk, és összeforraljuk. A félretett húst szeleteljük a kapott mártással bevonjuk.
Köretként burgonyakrokett illik hozzá.

 

hucr_logo_hu_ok

 

Szerző: Bakos Andrea