Gesztenyés pirog

Néha annyira kívánom a gesztenye ízét, hogy nincs mese, hamar alkotni kell valami olyan sütit, ami lehetőleg jó sokat tartalmaz belőle. Pontosan ez történt ma is, így született meg ez az egyszerű és gyorsan elkészíthető pirog. A tésztában lévő túrótól még napok múlva sem szárad ki, erről megbizonyosodhattok Ti is, persze csak ha nem faljátok be még a sütés napján az egészet. Ezt nem garantálom, mert eléggé eteti magát!

w1

Hozzávalók a tésztához:
25 dkg túró
25 dkg margarin
25 dkg liszt
5 dkg barna nádcukor
1 csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:
25 dkg gyorsfagyasztott gesztenye (cukrozott)
1 dl tejszín
1 cs habfixáló
3 dkg porcukor (ha nem cukrozott a gesztenye, akkor 8 dkg a porcukor)
+ 1 tojás a tetejére

Elkészítése:
1.A töltelékkel kezdjük. A tejszínt robotgéppel félig felverjük, majd hozzáadjuk a habfixálót és keményre habbá verjük. Ekkor hozzáadjuk a porcukrot és a kiolvasztott (előzetesen villával alaposan áttört) gesztenyét és simára keverjük. Hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tésztát.
2.Egy keverőtálba mérjük a lisztet, sót és a cukrot. Belemorzsoljuk a margarint és hozzáadjuk az áttört túrót. Egynemű, nem ragadós tésztává gyúrjuk össze. Lisztezett felületen kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk és a pirog forma hátoldalával köröket szaggatunk. A pirog formába helyezzük a kivágott kört és egy teáskanálnyi tölteléket helyezünk rá, majd összenyomjuk és a széleit lecsipkedjük. (Ha nincs pirog formánk, akkor egy nagyjából 7-8 cm-es átmérőjű poharat használjunk szaggatáshoz. A közepébe halmozzunk a gesztenyés töltelékből és hajtsuk félkör alakúra a tésztát és a félkörív végét zárjuk úgy, hogy finoman rányomunk egy villával végig a soron, úgy hogy ne folyhasson ki a töltelék.)
3.Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a tetejét lekenjük egy felvert tojással és 200 fokra előmelegített sütőben 20-22 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt igény szerint megszórhatjuk porcukorral.

 

Szerző: Harcos Csilla