Málnás csoki pite

Húsvét vasárnapján egy kellemes családi kirándulásra készültünk. Természetesen én voltam az egyik édesség felelős. Két pitét sütöttem erre a napra, elsőként ezt a finom nagyon csokis és frissítően málnás süteményt osztom meg Veletek! Egy meglehetősen bőséges reggeli után ettük, de még így is perceken belül el tudott fogyni. Mostantól biztos többször kerül az asztalra, mert a málna-csoki páros nagyon kedvére való volt az egész családnak!

Hozzávalók a tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
6 dkg cukor
1 csipet só
1 tojás sárgája
1 e.k hideg víz

2016-03-27_08.42.56

Hozzávalók a töltelékhez:
20 dkg étcsoki
3 dl habtejszín
1,5 dl tej
5 dkg vaj
2 tojás sárgája
1 ek porcukor
15 dkg málna

Elkészítése:
1. Egy keverőtálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot és a csipet sót. Elkeverjük, majd belemorzsoljuk a hideg vajat, végül a tojás sárgája és a víz segítségével tésztává gyúrjuk. Fél órára hűtőbe tesszük, hogy könnyebben nyújtható legyen. Egy kivajazott és lisztezett piteformába igazgatjuk, a tetejét több helyen villával megszurkáljuk és 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd kivesszük és félrerakjuk.
2. A tejet és a tejszínt egy lábasba mérjük és lassú tűzön felmelegítjük, ekkor hozzáadjuk az apró kockákra vágott étcsokit.
3. A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral.
4. Amikor a csoki már teljesen egyneművé vált a tejszínnel, hozzáadjuk a habosra vert cukros tojást a csokis krémhez, közben folyamatosan kevergetve krémesre főzzük.
5. Utána mehet bele a vaj, majd langyosra hűtjük. Ekkor még elég laza, így öntsük rá a pite tésztára és a tetejére pötyögtessük rá a málnaszemeket, majd tegyük be a 180 fokos sütőbe újabb 10 percre.
6. Várjuk meg míg kihűl (még ekkor is laza, másnapra lesz tökéletesen szelhető az állaga), majd mehet egy éjszakára a hűtőbe.
+1 tipp: Ha málna szezonon kívül vagyunk és mirelit málnából készítjük el a sütit, akkor a fagyasztóból kivéve forgassuk bele egy kis étkezési keményítőbe a málnaszemeket, így sütés közben a kiolvadó jég nem fogja szétáztatni a pitét.

 

Szerző: Harcos Csilla