Pizzás csiga

Van egy nagyon sokrétűen felhasználható kelt tészta receptem, amolyan jolly-joker típus, számtalan feltét passzol hozzá, kiválóan formázható, lehet belőle csiga, pite, langalló, rózsa, crossiant, pirog stb. Ennek a receptnek az elkészítéséhez az alaptésztán kívül csupán pizzakrémre, sajtra és szalámira lesz szükségünk. Nálunk itthon a gyerek egyik nagy kedvence, hetente biztosan elkészítteti velem. Tetszés szerint jól variálhatóak a feltétek (kukorica, hagyma, bacon, csirkemell, brokkoli, stb.), tényleg csak a képzelet szab határt!
Fogadjátok sok szeretettel!

2016-04-29_10.23.44 (1)

Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
3 dl tej
1 dl olaj
3 gerezd fokhagyma
1 kk cukor
1 ek só
0,5 kk őrölt színes bors
1 kocka élesztő
Hozzávalók a feltéthez:
1 dl pizzakrém
20 dkg reszelt sajt
150 dkg szalámi

Elkészítése:
1. Először a tejből elveszünk 1 dl-t és meglangyosítjuk, ehhez hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Lefedve pihentetjük 15 percet.
2. Amíg pihen az élesztő: egy keverőtálban a lisztet a sóval és a borssal összeforgatjuk. Beleöntjük a maradék tejet és az olajat, majd egy fokhagymaprés segítségével belenyomjuk a fokhagymát.
3. A megkelt élesztőt hozzáöntjük a tésztához és alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen, lefedve 30 percig pihentetjük és a duplájára kelesztjük.
4. A megkelt tésztát 2 részre osztjuk és egyenként kb. fél cm vastag téglalap alakúra nyújtjuk, majd megkenjük a pizzakrémmel, ráhelyezzük a szalámikat és végül megszórjuk sajttal. Feltekerjük rolád formára és kb. 2 cm széles szeleteket vágunk belőle, amiket egy kivajazott és kilisztezett pite sütőformába rakunk, egymástól kicsit szellősen.
5. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

 

Szerző: Harcos Csilla