Túrós linzerkosárka

Látványos és nagyon finom! Azt nem mondom, hogy a legrövidebben elkészíthető édesség, amivel valaha találkoztam, de azt bátran ki merem jelenteni, hogy minden egyes ráfordított percét megéri. A kosárka lágyan omlós, a töltelék pont kellemesen édes és krémes.
Ebből a mennyiségből 12 db kosárkánk lesz.

 

2016-03-23_21.49.23

Hozzávalók a kosárkához:
30 dkg liszt
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
0,5 kk szódabikarbóna
2 db tojássárgája
1 csipet só
1 ek hideg víz

Hozzávalók a töltelékhez:
25 dkg túró
12,5 dkg mascarpone
5 dkg porcukor
1 dl tejszín
1 citrom reszelt héja
1 cs expressz zselatin
1 rúd bourbon vanília kikapart magjai
+ a tetejére: reszelt csoki és/vagy dekorgyöngyök

Elkészítése:
1. Először a kosárkákat készítjük el. Ehhez a lisztbe morzsoljuk a hideg vajat, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát, a cukrot, a sót és elkeverjük. Utána beleöntjük a tojássárgáját és a hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. Fél óráig a hűtőben pihentetjük.
2. Egy 12 db-os teflon muffin sütő tepsit megfordítunk és a hátuljára tesszük a muffin papírformákat. A hűtőből kivéve a tésztát, még hidegen lisztezett felületen 3 mm vastagságúra kinyújtjuk és egy kb. 8 cm-es átmérőjű poháraljjal, vagy pogácsaszaggatóval köröket vágunk ki. Ezeket a köröket a muffinpapírra illesztjük és finoman rányomkodjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük. Amikor kivesszük a sütőből, még elég lágynak tűnik, óvatosan rakjuk át egy tálra és hagyjuk teljesen kihűlni.
3. A töltelékhez egy tálban a tejszínt elkezdjük felverni, majd hozzáadjuk az expressz zselatint és kemény krémmé verjük. Ehhez adjuk az áttört túrót, a porcukrot, a mascarpone-t, a reszelt citromhéjat és a vanília kikapart magjait.
4.Egy nyomózsákba töltjük a krémet és a kosárkába kupacot formázunk. A tetejére csokireszeléket és/vagy dekorgyöngyöt teszünk.
5. Fogyasztásig tároljuk hűtőben. Másnap és harmadnap is nagyon finom.

 

Szerző: Harcos Csilla