Itt a grillszezon! …selfness pác recepttel!

Mi is az a selfness?

Welnessezni mindenki szeret. Ez a szó már ismerősen cseng a fülünknek, néha már túlságosan is, hiszen a csapból is ez folyik. Wellness pihenés, wellness étkezés…, ha nem eszerint élsz, már nem is vagy jó ember. Most, azonban, már itt az új őrület, mely a wellnessből nőtte ki magát, s ez nem más, mint a selfness. Míg a wellness “csupán” a testi kényeztetéssel foglalkozik, a selfness célja nem kevesebb, mint a test és a lélek összhangjának megteremtése, egy egészséges énkép kialakítása, …

…vagyis egyfajta egészségen alapuló életstílus megteremtése. A selfness működésének titka, hogy nem egy előre meghatározott időszakra korlátozódik, hanem egy új, élethosszig tartó harmonikus, optimista, pozitív életstílus kialakítására törekszik.

Mottó: …ép testben, ép lélek!

 

various meat pieces on grill at smoke

Most, hogy itt a jó idő, előtérbe kerülnek a szabadban elfogyasztott étkezések, az esti borozgatásokkal egybekötött grill-partyk.

Ennek az új életformának a jegyében született meg a selfness pác ötlete is, amely nem más, mint egy gyömbéres-chilis-fokhagymás pác. Mindegyik összetevője komoly pozitív élettani hatásokkal rendelkezik, így tökéletesen illeszkedik a selfness életstílusba.

Fokhagyma: erős antibakteriális és gombaölő hatása van, immunrendszer erősítő, vérnyomás csökkentő. Segít a magas koleszterinszint csökkentésében, de még a rákos sejtek elpusztításában is komoly érdemei vannak.

Chili: zsírégető, és emésztés serkentő, gyulladás csökkentő, segít a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát csökkenteni, de még fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik.

Gyömbér: Egyszerre gyógyszer és afrodiziákum. Javítja a memóriát, hányás csillapító, görcsoldó hatású, növeli az immunrendszer fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét. Zsírégető, felgyorsítja az anyagcserét. Bár ez, mind a három fűszerről elmondható.

Gyerekeknek készítsük el a pác gyerekbarát verzióját, kicsit kevesebb gyömbér felhasználásával, és a chilit, illetve a fokhagymát helyettesítsük mézzel és mustárral. Tarja helyett használjunk csirke, vagy pulykamell filét.

Hozzávalók:

50 dkg sertéstarja
50 dkg csirkemell filé

3 dl étolaj
1 gyömbér
4-5 gerezd zúzott fokhagyma
1 dl hot chili

gyerek pác verzió:
3 dl olaj
1/2 gyömbér
3 ek mustár
5 ek méz

A húsokat vékonyan felszeleteljük, és kiklopfoljuk. Ezt követően elkészítjük a pácot, az összetevőket elkeverjük 3 dl étolajjal. A hússzeleteket egy hűtődobozba rétegezzük, és minden réteget alaposan bedörzsölünk a páclével. Legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük, de a legjobb egy éjszakára betenni, hogy a hús minél jobban beszívja a páclét. Ezt követően már csak a sütögetés marad, ami már igazi férfi tevékenység, legalábbis nálunk. A húsok mellé készítsünk grill zöldségeket is, tapasztalatom szerint erre a célra a legalkalmasabb a cukkini, a padlizsán, a gomba, és a bébi kukorica, no meg persze a hagyma, hagyma, hagyma minden mennyiségben.

 

Szerző: Bakos Andrea
Rovata a Teletál Magazin oldalán: Bakos Andrea receptjei
Saját weboldala: http://oromkonyha.hu