Mákos-szőlős kosár
Nálunk a szeptember a gyümölcsöket tekintve a szőlő hónapja, így elkészítettem ezt a nagyon finom és mutatós desszertet. A kosárkát képző tészta egyik fő eleme a mák, ami kiválóan passzol a tejszínes túrókrémhez és a üde szőlő ízéhez. Ez az a süti, ami másnap még finomabb, mint amikor elkészül, mert a linzeres alap igazán omlósra visszapuhul a túrókrém alatt.
Hozzávalók a kosárhoz:
17 dkg liszt
5 dkg darált mák (cukrozatlan)
10 dkg margarin
7 dkg porcukor
1 tojás sárgája
1 e.k hideg víz
Hozzávalók a töltelékhez:
25 dkg túró
2 dl tejszín
2 cs habfixáló ( 8 gr/cs)
4 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
+20 dkg szőlő a tetejére
Elkészítése:
1. Először a kosárkákat készítjük el. Egy keverőtálba mérjük a lisztet, ehhez hozzáadjuk a mákot és a porcukrot, majd ebbe morzsoljuk a hideg margarint. Végül beleöntjük a tojássárgáját és a hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. Fél óráig a hűtőben pihentetjük.
2. Addig elkészítjük a tölteléket. Ehhez egy keverőtálban elkezdjük felverni a tejszínt, majd hozzáadjuk a habfixálót és keményre verjük. Utána hozzáadjuk a túrót, a cukrot és a vaníliás cukrot. Alaposan kikeverjük, majd amíg befejezzük a kosárkákat, addig hűtőbe tesszük dermedni.
3. A tésztát lisztezett felületen fél cm vastagságúra nyújtjuk és 12 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle, majd a minipite forma (10,5 cm átmérő) hátuljára ráillesztjük és 180 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt készre sütjük. (Ha fém formát használunk, akkor előtte vajazzuk és lisztezzük a forma hátulját. Ha nincs minipite formánk, akkor egy muffin forma hátulján is elkészíthetjük, hogy meglegyen a tészta kosár.)
4. A kihűlt kosárkákat habzsák segítségével félig megtöltjük a túrókrémmel, majd a tetejére tetszőleges mennyiségű és elrendezésű szőlőszemeket töltünk.
Ebből a mennyiségből 6 db minipite méretű kosárka, vagy 12 db muffin méretű kosárka lesz.
Jó étvágyat!
Szerző: Harcos Csilla
Rovata a Teletál Magazin oldalán: Harcos Csilla receptjei
Saját weboldala: hhttp://etkek-vetkek.blogspot.hu