A tökéletes rizottó titka

Jól esne egy finom, meleg fogás vacsorára ezeken a fagyos téli estéken? De munka után már fáradt vagy, hogy neki állj egy komolyabb főzésnek? Akkor neked a rizottó a tökéletes megoldás. Az elkészítési ideje mindössze 30 perc, igaz, ezt az időt a fazék mellett kell töltened, de a végeredmény kárpótolni fog érte.

A rizottó az olasz konyha egyik alapétele. Egy rizsétel, amit különféle zöldségekkel vagy húsokkal ízesíthetünk tetszés szerint. Sokan mégis félnek az elkészítésétől, de ha ezt a három titkot betartod, garantált lesz a siker.

Mi a titok? 3 dolog, amire érdemes odafigyelni, ha tökéletes rizottót akarunk készíteni:

Első és legfontosabb a rizs fajtája. Az olasz rizottóhoz gömbölyű szemű, magas keményítő tartalmú rizs szükséges, ettől lesz olyan utánozhatatlanul krémes állagú. A legismertebb fajták az Arborio és a Carnaroli, ezek szerencsére itthon is egyre több szupermarket kínálatában megtalálhatók.
A második legfontosabb dolog a főzéshez használt alaplé. Ez az alapja annak, hogy elég krémes és intenzív ízvilágot kapjunk. Nem csak a minőségi alaplé elkészítése nélkülözhetetlen, de legalább ennyire fontos, hogy az alaplevünket kis mennyiségben, folyamatos kevergetés mellett adagoljuk a rizshez, ezáltal kapjuk meg a kívánt krémes állagot.
A megfelelő állag elérésének legutolsó titka, a felhasznált zsiradékok. Ne sajnáld a vajat!!! A rizottó ízeséhez elengedhetetlenek az intenzív ízű zsiradékok. Olívaolaj és vaj keverékén kezdjük el a hagymát és a fokhagymát párolni, és vajat adunk hozzá a végén is, amikor kész. SOKAT! Közvetlenül tálalás előtt, hintsük meg gazdagon reszelt parmezán sajttal. A rizottót mindig frissen fogyasszuk, közvetlenül az elkészülte után.

Mushroom Risotto
Gyors, kiadós, egyszerű étel, ami ezerféle módon variálható!

Hozzávalók:
15 dkg gomba
15 dkg risottó rizs
4 evőkanál vágott petrezselyem
3 dl húsalaplé
3 evőkanál olaj
1,5 dl fehérbor
1 fej vöröshagyma
2 db paradicsom
2 dl tejszín
10 dkg vaj (nem margarin!)
sárfány
só, bors
10 dkg parmezán sajt

Elkészítés:

A felaprított vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük.
A risottó rizsünket alaposan átmossuk, majd rászórjuk a hagymára, és néhány perc alatt, állandó kevergetés mellett megpirítjuk.
Hozzáöntjük a fehérbort,és ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, kevés sáfránnyal. (a sáfrány kihagyható, de nagyon szép színt kölcsönöz a kész ételünknek.)
A húsleves alaplevünket kanalanként, folyamatosan adagoljuk a rizshez, állandó keverés mellett. (kis adag alaplé-keverés-újabb kis adag alaplé-keverés-és így tovább kb. 20 percen át, míg a megfelelő krémes állagot elérjük. Fontos: semmiképp ne főzzük túl a risottónkat, nem pépet akarunk készíteni.)
Végül a felszeletelt gombát kevés olajon megpároljuk, majd hozzákeverjük az apróra felkockázott paradicsomot, és a felaprított petrezselymet. Felöntjük a tejszínnel és négy-öt perc alatt összefőzzük, majd hozzákeverjük a rizshez.
Végül, de nem utolsó sorban az egészhez hozzáadjuk a vajat, és krémesre keverjük.
Elkészülte után, azonnal fogyasztjuk, reszelt parmezánnal megszórva a tetején.

 

Szerző: Bakos Andrea
Rovata a Teletál Magazin oldalán: Bakos Andrea receptjei
Saját weboldala: http://oromkonyha.hu