A tökéletes forró csoki titka

A forró csoki a meghitt téli esték hűséges társa lehet, mely felmelegít és ízével jobb kedvre derít, de csak akkor, ha megfelelően van elkészítve. A tökéletes forró csokit onnan ismered fel, hogy krémesebb, sűrűbb állagú, mint egy kakaó, de hígabb, mint az olvasztott csokoládé. Lehetőleg tartalmazzon étcsokoládét és ne legyen émelyítően édes.

A boltban vásárolható forró csoki porok vagy nagyon híg állagúak és inkább kakaóra hasonlítanak, vagy olyan sűrűk, mint egy puding, mivel sok keményítőt tartalmaznak. A bolti helyett inkább készítsük el házilag!

fcs

Így készítsd:
30 g csokoládéhoz számolj 1,5 dl zsírosabb tejjel, de a tej felét kiegészítheted tejszínnel is. A tejet egy lábosban forrósítsd fel és tegyél bele magas kakaótartalmú (70-80%-os) csokoládét. (A legjobb az, ha csokoládépasztillát használsz hozzá.) Ízlés szerint tegyél bele cukrot, és melegítsd össze!

Ha laktózmentes vagy vegán verziót szeretnél, akkor készítsd mandulatejjel!

Ezekkel fűszerezd:
a klasszikus: fahéj, szegfűszeg, gyömbér, kardamom
a pikáns ízek kedvelőinek: csili, cayenne bors
ami még megbolondítja: egy kevés rum vagy Bailey’s likőr
ettől krémesebb: egy nagy kanál nutella

Tipp:
Készítheted fehér csokoládéból is.

Így díszítsd:
Tejszínhabbal, pillecukorral, karamell öntettel, színes szóró cukorral vagy csokoládé forgáccsal. A végén tehetsz bele egy egész fahéj rudat és stílusosan ezzel is kevergetheted kanál helyett.

Téli napokon vesd be a fűszeres forró csokit, melyet a legjobb úgy kortyolgatni, hogy közben a meleg szobából nézed a hulló hópelyheket.

 

Szerző: Földi Rita
Rovata a Teletál Magazin oldalán: Földi Rita receptjei
Saját weboldala: http://www.lifeandtrend.hu