HOGYAN KÉSZÜL A CHAI LATTE HÁZILAG ÉS EGÉSZSÉGESEN?

A lelkedet is felmelegíti ez a forró, fűszeres ital!

Ez az Indiából származó ital testileg és lelkileg is rendbe tesz. A benne található fűszerek, a fahéj (zsírégető és szívbetegségeket megelőző), a szerecsendió (alvásjavító, emésztés elősegítő), az édeskömény (immunrendszer erősítő, puffadásgátló) és a gyömbér (gyulladáscsökkentő, rákmegelőző) hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez, chai latte-ként elkészítve pedig felmelegítik a bensőnket is.

Chai Latte-t már kávéházakban, teázókban is kaphatunk, azonban ahhoz, hogy valóban egészséges és rejtett kalóriáktól mentes italt ihassunk, ahhoz érdemes kikísérletezni a saját receptünket. Az eredeti verziót elvileg bivalytejjel és cukor nélkül fogyasztották, de az Európában elterjedt receptekben már nádcukor és zsíros tehéntej szerepelt, melyet néhány helyen különböző szirupokra és porokra cserélték.

Ha biztosak, akarunk lenni abban, hogy valóban egészséges italt fogyasztunk, akkor jobban járunk, ha magunk készítjük el, hiszen az összetevőket ízlésünknek és diétánknak megfelelően helyettesíthetjük bármilyen természetes édesítővel, zsírszegény tejjel vagy magtejjel is.

chai_latte

Hozzávalók (kb. 3 adaghoz)
5 g Chai massala fűszerkeverék
Ezt elkészíthetjük magunk is a lenti fűszerek felhasználásával, vagy megvásárolhatjuk készen is, például itt.

A fűszerkeverék ezeket az egész fűszereket tartalmazza:
fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, fekete és zöld kardamom, édeskömény mag, feketebors, csillagánizs és tegyünk még hozzá friss gyömbért is

A fűszerek mellett még szükségünk van ezekre is:
1 db fekete tea-filter
2 dl tej (ízlés szerint szója- vagy mandulatej is lehet)
4 dl víz
2 tk. méz (ízlés szerint más édesítőszer is jó, például nyírfacukor vagy eritrit)

Elkészítés:
1. Forraljuk fel a vizet, tegyük bele az egész fűszereket és a teafiltert. Hagyjuk kb. 10-15 percig állni, hogy a fűszerek kioldódjanak. Ezután a teafiltert vegyük ki, és az egészet szűrjük le!
2. Forraljuk fel a tejet a mézzel, majd öntsük a fűszeres főzethez és keverjük át az egészet. Akár tejhabosítót is használhatunk hozzá, a tetejét pedig megszórhatjuk egy kevés őrölt fahéjjal is.

Melegen fogyasszuk.

Az italt variálhatjuk más fűszerekkel is, mint ahogyan Indiában is teszik, ahol minden család őriz egy titkos chai receptúrát. Valójában nálunk is többféle recepttel találkozhatunk. A hozzávalók arányára, összetételére és az ital elkészítési módjára vonatkozóan is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás.

A chai masala fűszerei tökéletes harmóniát alkotnak együtt, és ehhez a harmóniához minden korttyal közelebb kerülünk mi is, ahogy magában vagy chai latte-ként elkészítve lassan kortyolgatjuk. Ezt az italt nem lehet gyorsan lehörpinteni. Kóstolgatni, ízlelgetni kell és akkor a lelkünk is megnyugszik közben. Jobb, mint bármelyik meditáció. A chai masala (és így a belőle készült chai latte is) azt üzeni, hogy: “Minden rendben van, csak állj meg egy percre és élvezd az ízeket! ”

 

Szerző: Földi Rita
Rovata a Teletál Magazin oldalán: Földi Rita receptjei
Saját weboldala: http://www.lifeandtrend.hu