Málnás-mogyorós kalács

A múltkori csokis-mandulás kalács sikerén felbuzdulva egy kicsit továbbgondoltam ezt a kalácsos sütit, módosítottam a receptjén és megszületett ez a málnás-mogyorós finomság. Tudom, hogy még arrébb van, de azért jó előre szólok: bátran tegyétek ki akár a húsvéti reggeliző asztalra is, mert biztos vagyok benne, hogy üde színfoltja lesz a napnak! 🙂 Ha 4 főnél többen vagytok, akkor erősen javallott duplázni a mennyiséget… 🙂

malnas_mogyoros_kalacs

Hozzávalók a tésztához:
25 dkg liszt
7 dkg darált mogyoró
10 dkg barna nádcukor
0,5 db koca élesztő (20-21 gr)
2 tojás
1 dl tej
7 dkg olvasztott vaj

Hozzávalók a töltelékhez:
5 dkg olvasztott vaj
10 dkg málna
+1 ek barna nádcukor a tetejére

Elkészítése:
1. A tejet meglangyosítjuk, majd a cukorból egy teáskanállal hozzáadunk és belemorzsoljuk az élesztőt. 10 percre félretesszük amíg felfut.
2. Egy keverőtálba szitáljuk a lisztet, majd hozzáadjuk a maradék cukrot, a darált mogyorót, a tojást, az olvasztott vajat és a felfutott élesztőt. Kézzel pár perc alatt kidagasztjuk, akkor jó, amikor a tészta szépen elválik a tál falától. Letakarva, szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük (legalább 1 óra).
3. Amikor megkelt, a tésztát lisztezett munkafelületen kb. 30×40 cm méretű téglalapra nyújtjuk, majd az olvasztott vajjal egyenletesen megkenjük. Erre szórjuk a málna szemeket, majd szorosan feltekerjük. Egy éles késsel hosszában félbevágjuk, majd a végeiket összecsípve fonjuk egymás köré a tésztát.
4. Kivajazunk és lisztezünk egy püspökkenyérformát, majd belerakjuk az összefont kalácsot és a tetejét megszórjuk a nádcukorral. 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat! 🙂

+1 tipp: Ha mirelit málnával készítjük, akkor fagyott állapotban tegyük a tésztára a málnaszemeket.

 

Szerző: Harcos Csilla
Rovata a Teletál Magazin oldalán: Harcos Csilla receptjei
Saját weboldala: hhttp://etkek-vetkek.blogspot.hu