Karamellás linzer

Az én drága Anna barátnőm, múlt heti szülinapi meglepetés bulijára készítettem el ezt a vaníliás sós-karamellel töltött linzert. A buli jól sikerült és a süti is pár perc alatt elfogyott, szóval süssétek meg Ti is bátran, mert a teszten gyorsan átment. 🙂 Az nem kérdés, hogy szeretni fogjátok… 🙂

karamellas_keksz

Hozzávalók a linzertésztához:
75 dkg liszt
35 dkg hideg vaj
20 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja és leve
3 tojás sárgája
1 tk sütőpor
1 csipet só

Hozzávalók a karamell réteghez:
10 dkg vaj
10 dkg barna nádcukor
1 tubus cukrozott, sűrített tej
1 szál vaníliarúd kikapart magjai
1 ek méz
1 csapott tk só

Elkészítés:
1. Először a linzertésztát készítjük el, ehhez egy keverőtálba mérjük a lisztet, a sütőport, a cukrot és a (hideg!) vajat elmorzsoljuk benne. Utána belereszeljük egy citrom héját és hozzáadjuk a levét is, aztán a tojás sárgáját és a csipet sót is. Gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle, majd legalább fél órára betesszük a hűtőbe!
2. Lisztezett munkafelületen fél cm vastagságúra nyújtjuk és kicsi szív kiszúróval formákat vágunk, amelyeket sütőpapírral bélelt tepsire rakunk és 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütünk. Figyeljünk nagyon a sütési időre, ne barnuljon meg a széle. Félretesszük hűlni.
3. Amíg a linzertészta kihűl, addig elkészítjük a karamell réteget. Ehhez egy lábosba mérjük a vajat, a nádcukrot, a sót, a sűrített tejet és a mézet. Lassú tűzön melegítjük, majd forrás után még 5 percig kevergetjük utána lehúzzuk a tűzről és további 5 percig folyamatosan keverjük. 20-30 percre félretesszük hűlni.
4. A langyos karamellt a kihűlt linzerekre csurgatjuk, majd ráhelyezünk egy másik linzert (ne nyomkodjuk meg, mert ekkor még laza a karamell és kifolyhat!) Fontos, hogy olyan tárolóba helyezzük a kész sütit, hogy csak egy rétegben legyenek egymás mellett, hogy a saját súlyukkal ne nyomják meg az alattuk lévőt. Másnap ha szükséges, egy éles késsel eltávolítjuk a süti oldaláról, a felesleges karamellát.

Jó étvágyat! 🙂

 

Szerző: Harcos Csilla
Rovata a Teletál Magazin oldalán: Harcos Csilla receptjei
Saját weboldala: hhttp://etkek-vetkek.blogspot.hu