Sipos Tomi kedvence: Szilvalekváros aranygaluska, vaníliás diómártással

A langyos tejbe beletesszük a cukrot, az élesztőt és jól megversenyeztetjük. Csak vigyázzunk, nehogy elfussanak, mint Jesse James sebes lovai. A liszthez hozzátesszük a tojások sárgáját, a sót, a megkelt élesztőt, 2 evőkanál olvasztott vajat és jól megdolgozzuk, mint a serif a forró sivatagi melegben megizzasztott banditákat. Egy óráig meleg helyen ébresztgetjük.

A sütőt bosszúra tüzelve 180 fokra előmelegítjük. A sütőedényt jól kikenjük vajjal és darált diót szórunk az aljára, hogy igazán puska poros legyen a hangulat. A dió többi részét összekeverjük a porcukorral.

Kinyújtjuk jó vékonyra a megkelt tésztát és kockákra vágjuk. Mivel bátraké a szerencse, igazi cowboy ügyességi próbának alávetve magunkat, mindegyik közepébe Winnetou íjával szilvalekvárt lövünk, mint indián a bandita szívébe, majd összefogjuk és kis gombócokká formázzuk.

A kis gömböket egyenként egy pillanatra forró aranyba mártogatjuk, és egymás mellé rakjuk a tál aljára. Megszórjuk jó bőven cukrozott dióval a gombócok közötti részt, hogy sütés közben ki ne szökjenek.

A duplájára kelesztjük 30 perc alatt a tésztát, majd előmelegített sütőben 40 perc alatt aranybarnára sütjük. Vaníliás diómártással kínozzuk. Csak vigyázz, nehogy elragadjon az aranyláz!

teletal_ihm_prospektus_v048

 

Hozzávalók:

2,5 dl tej
2 dkg élesztő
1 evőkanál kristály cukor
2 tojássárgája
1 csipet só
55dkg liszt
8 evőkanál olvasztott Rama
Töltelék
2 dl szilvalekvár
25 dkg darált dió

10 dkg porcukor