Klasszikus cukormáz készítése lépésről lépésre
Bemutatjuk a klasszikus cukormáz elkészítésének módját lépésről lépésre haladva.
Hozzávalók: (Egy 20 cm átmérőjű torta vagy 12 db aprósütemény díszítéséhez)
50 dkg porcukor
2 közepes nagyságú tojás fehérje
egy teáskanál citromlé
Elkészítése:
- A porcukrot egy tálba szitáljuk.
- Hozzáadjuk a tojásfehérjéket, valamint a citromlevet, és összekeverjük.
- Ha kézi mixert használunk, alacsony fokozatra állítsuk és a keverést 4-5 percig folytassuk (fakanállal 6-7 perc).
- A kész máznak simának és csillogónak kell lennie. Ha túl sűrű a máz, még pár csepp citromlevet adjunk hozzá, és keverjük további 1-2 percig.
- A máz akkor van kész, ha már sűrű masszát alkot.
A klasszikus cukormáz állaga
Nagyon sűrű
Kis díszítőelemek, például virágok vagy levelek készítéséhez használható. Ragasztónak is nagyszerű, díszek, illetve süteményrétegek illeszthetők össze néhány cseppjével.
Közepesen sűrű
Cseppenként kevéske vizet adunk a nagyon sűrű cukormázhoz, ily módon hígíthatjuk. Az így kapott máz süteményeken körvonalak és minták megrajzolására alkalmas.
Híg
A nagyon sűrű cukormázhoz kicsivel több vizet adunk, mint a közepesen sűrűhöz, így folyós állagú anyaghoz jutunk. Ezzel könnyedén kitölthetjük majd a körberajzolt mintákat.