Egészséges étkezés nyáron

Klima Anita dietetikusunk jó tanácsait olvashatjátok nyárra:

Itt a nyár, mire kell figyelnünk az étkezéseknél az egészségünk érdekében? 

Elsősorban a higiéniára kell figyelni, hiszen a nagy melegben könnyebben, és gyorsabban romlanak a húsok, tojás, tej, és tejtermékek. A friss zöldségek és gyümölcsök is hamarabb veszítenek frissességükből. Az elkészített főtt-sült ételeket minél gyorsabban kell hűteni és hűtőben tárolni.

Figyeljünk arra is, hogy nagyobb folyadékigényünket ne alkohollal és/vagy cukros üdítőkkel, hanem higított zöldség-, gyümölcslevekkel, citromos limonádéval, vízzel elégítsük ki.

mindful_750

Hogy tudjuk a nyári idény ételeket kihasználni, hogy megőrizzük egészségünket, vagy enyhítsük valamely betegségünk tüneteit?

A nyári idényjellegű ételek, pl.: gyümölcsleves, lecsó, töltött paprika az egészséges táplálkozás révén hozzájárulnak a felesleges túlsúly elkerüléséhez, persze ha joghurttal, habarással, és minimális zsiradékkal készülnek! Javasolt minden fő étkezéshez friss salátát is enni, vagy a népszerű kovászolt uborkát. Betegségek szempontjából mindenki beszélje meg dietetikussal, hogy az ő esetében mire kell ügyelni. Aki esetleg külföldre igyekszik, az fokozottan ügyeljen a hasmenés elkerülésére!

Fel lehet tankolni szervezetünket nyáron őszre, ha igen, hogyan?

Mindenféleképpen a napi rendszeres 30 dkg-nyi friss gyümölcs, és kb.:30-50 dkg-nyi friss, színes zöldségféle, a napfény, a családi-baráti beszélgetések pozitív hatással vannak szervezetünk védekező rendszerére!

További jó tanács a nyári étkezésekkel, életmóddal kapcsolatban?

Élvezzük a nyarat, járjunk sokat a szabadba, tartsunk pikniket, vagy baráti grill partikat! Tollaslabdázzunk, ússzunk sokat. Vegyük elő a fantáziánkat, vagy kérdezzük ki barátainkat, és alkossunk új salátaféléket, grillezett ételeket! Tartsunk viszont mértéket az alkoholos, cukros italokból, és fagylaltokból!

Ha nincs kedvünk a nagy melegben a konyhában állni, és főzni, rendeljünk ételt! Rengeteg féle könnyű saláta, nyári étel készül a Teletál konyhájában friss, egészséges alapanyagokból!