Tippek sportoláshoz

Tanácsok reggel sportolóknak

Fontos, hogy hagyjunk időt a szervezetnek felébredni, fokozatosan növeljük a terhelés intenzitását.
Ha nagyon keveset aludtál az éjjel, a megterhelő edzést hagyd máskorra. Reggel még igen merevek az izmaink, ízületeink, ezért jóval hosszabb időt kell szánni a bemelegítésre, mint egyébként.
Edzés előtt ne végezzünk nyújtó gyakorlatokat, az edzés után viszont semmiképp se feledkezzünk meg róluk. Ha nincs idő egy-másfél órával az edzés előtt reggelizni, inkább csak egy kis gyümölcslevet igyunk, a teli gyomor ugyanis zavaró, a szervezetünk viszont raktároz annyi energiát, amennyi egy közepes-kis intenzitású edzéshez elegendő.

fit-im-sport
Tippek ebédidőben mozgásra vágyóknak

Ne akarjunk mindent egyszerre belezsúfolni a napközbeni mozgásba, elégedjünk meg azzal, ha kellemesen átmozgat, felfrissít az edzés.
Ne a bemelegítésen vagy a levezetésen akarjunk időt spórolni, az izmoknak ilyenkor is szüksége van a megfelelő ráhangolódásra. Közvetlenül ebéd után ne sportoljunk.
Tudatosan igyekezzünk az edzésre szánt idő alatt kizárni a munkával kapcsolatos gondolatokat és tudatosítani, hogy most az elménk helyett a testünk pörög.

Javaslatok az esti edzés híveinek

Ilyenkor a legfogékonyabb a test: bármi belefér, ami jólesik, sőt, annál egy kicsit több is.
Fontos azonban, hogy teljes mértékben arra koncentráljunk, amivel épp foglalkozunk, ne a nap történésein vagy az este ránk váró dolgokon töprengjünk, úgy nagyobb a sérülésveszély. Az összpontosítást igénylő sportok segítenek kiszakadni a mókuskerékből. 1-2 órával étkezés utánra időzítsük az edzést, és ne menjünk olyan csoportos foglalkozásra, ahová épp hogy csak beesünk, esetleg a bemelegítés idejéből jócskán lecsípve.
Érdemes hosszabb időt szánni a nyújtásra és a levezetésre, hogy megnyugtassuk a szervezetet, és felkészítsük az esti pihenésre. Mozgás után jobban alszunk, ám levezetés nélkül nehezebb lesz álomba szenderülni, és az izomláz is nagyobb eséllyel alakul ki.