A tökéletes tükörtojástól a dödöllén át, a szarvaspörköltig – Előtérben a hazai gasztronómia

A nyár közeledtével egyre több családban hangzik el a kérdés, idén hova menjünk nyaralni? A külföldi úticélokat a terrorveszély miatt egyre kevesebben merik bevállalni, ebben a helyzetben előtérbe kerül a belföldi turizmus. Szerencsére kicsiny országunk számos kiváló úticélt kínál a pihenni vágyóknak. Igényeinknek és pénztárcáknak megfelelően válogathatunk a jobbnál-jobb kikapcsolódást kínáló szálláshelyek ajánlatai között. Manapság azonban a kiváló szállás önmagában már nem elegendő. Komplex szolgáltatásokat kell kínálni, aminek szerves részét képezi a változatos, helyi gasztronómia, és a minden korosztálynak megfelelő program kínálat.
Ezen szempontokat szem előtt tartva, most egy olyan szálláshelyet ismertetünk meg olvasóinkkal, ahol mindez maradéktalanul megvalósul. Ez pedig nem más, mint a zalakarosi Hotel Aphrodité.

aphrodite-hotel-venus-00e3

A városról tudni kell, hogy Zalakaros Európa egyik legjobb gyógyvizével rendelkezik. A fürdő minden generációnak lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra.
A szálloda tökéletes kikapcsolódást nyújt minden korosztály számára, 9-99 éves korig. Legyen szó gyerekes családokról, elfoglalt üzletemberekről, szépülni vágyó hölgyekről, a csendet és nyugalmat kereső idősebb korosztályról, a szálloda kedvező kialakítása révén, mindenki megtalálja a saját igényeihez kapcsolódó elfoglaltságot. Amíg a szülő wellneszezik, pihen, olvas, addig a gyerekek a szálloda farmján tölthetik idejüket.
Azon a Garabonciás Farmon, ahonnan a szálloda ételeinek alapanyaga is származik. A hotel gasztronómiája ugyanis igazán egyedülálló. Ars poeticájuk: …ahol a farmunk az éléskamránk! Izgalmasan hangzik? Mert az is. A Garabonciás farmon egyaránt folyik zöldség-, gyümölcs- és gabonatermesztés, valamint állattenyésztés. A Farm zöldségeskertje pedig biztosítja a friss salátát, hagymát, paprikát, paradicsomot, uborkát, burgonyát, káposztát és sárgarépát, amiből aztán a szálloda séfjei fantasztikus étel költeményeket varázsolnak a vendégek asztalára. A szálloda teljes hús- és tejtermék igényét fedezi a farmon tartott állatállomány.
A saját farm biztosítja a menü széles választékát. Csirkétől, a sertésen át, a marháig, minden nap kedvünkre válogathatunk a gazdag kínálatból. Mindezeken túl, a szálloda állandó éttermi kínálatának részét képezik a zalai tájjellegű ételek, mint a dödölle, a krumplirózsa, vagy a szarvaspörkölt.
…egy tál dödölle, ettél belőle…

 

image001 (5)

A dödölle a zalai konyha egyik jellegzetes tájjellegű étele. Elkészítése nagyon egyszerű, finom, és nem utolsósorban laktató. Kitűnő körete lehet a szarvaspörköltnek, de önmagában is nagyon finom. Régen a szegények étele volt a dödölle, de szerencsére mára ismét reneszánszát éli. A Wellness Hotel Aphrodite Zalakaros-ban is nagy népszerűségnek örvend. Szakácsaik gyakran készítik a Garabonciás Farm nyújtotta alapanyagok felhasználásával.

Dödölle (zalai étel specialitás)

Hozzávalók:
50 dkg burgonya
kb. 30-40 dkg liszt
10-15 dkg vöröshagyma
2 dl étolaj vagy ennek a mennyiségnek megfelelő zsír

Elkészítése:
A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, és vékony karikákra felszeleteljük. Annyi hideg vízben feltesszük főni a burgonyát, ami épp ellepi. A burgonyát puhára főzzük, majd pépesre törjük, és apránként hozzáadjuk a lisztet. Folyamatosan keverjük, de a tűzről nem vesszük le. Annyi lisztet adunk hozzá, amennyit a burgonya felvesz. Alaposan kikeverjük, hogy csomómentes legyen és ne ragadjon. A vöröshagymát finomra vágjuk, olaj/ zsír hozzáadásával megdinsztejük. Egy lapostányérra helyezzük ezt a burgonya masszát és tenyérrel körülbelül hüvelykujjnyi vastagságúra nyomkodjuk, majd olajba mártott kanállal diónyi galuska formákra szaggatjuk.
Önálló ételként tejföllel, kissé lepirítva serpenyőben tálaljuk. Vad ételek köreteként rendkívül finom, de marhapörkölthöz is ideális!

 

Szerző: Bakos Andrea
Rovata a Teletál Magazin oldalán: Bakos Andrea receptjei
Saját weboldala: http://oromkonyha.hu