Epres-pudingos pite

Szerintem nem túlzok nagyot azzal, ha kimondom: az eperszezon egyik gyöngyszeme ez a pite. A linzerszerű kakaós tésztán elterülő, selymesen lágy vaníliapudingos krém és az édes, zamatos friss eper nyakon öntve egy kis olvasztott csokival. Ha rám hallgattok, használjátok ki ezt a kis időt, amíg még be lehet szerezni a friss epret és süssétek meg mielőbb! Egy biztos, nem fogtok benne(m) csalódni.

 

2016-05-15_12.45.57

Hozzávalók a tésztához:

20 dkg liszt
10 dkg vaj
6 dkg cukor
2 ek cukrozatlan kakaópor
1 csipet só
1 tojás sárgája
1 e.k hideg víz

Hozzávalók a krémhez:

5 dl tej
2 cs vaníliás pudingpor
15 dkg cukor
1 szál vaníliarúd kikapart magjai
25 dkg mascarpone
+15 dkg eper

a tetejére fél tábla (5 dkg) étcsokoládé olvasztva.

Elkészítése:

1. Egy keverőtálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a kakaóport, a cukrot és a csipet sót. Elkeverjük, majd belemorzsoljuk a hideg vajat, végül a tojás sárgája és a víz segítségével tésztává gyúrjuk. Fél órára hűtőbe tesszük, hogy könnyebben nyújtható legyen. Egy kivajazott és lisztezett piteformába igazgatjuk, a tetejét több helyen villával megszurkáljuk és 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd kivesszük és félrerakjuk hűlni.

2. A tejből 4 dl-t felteszek melegedni, majd a maradék 1 dl-t kikeverjük a vaníliás pudingporral. Amikor már forró a tej, hozzáadjuk a pudingos tejet és a cukrot, valamint a vaníliarúd kikapart magjait. Sűrű pudingot főzünk belőle, majd félretesszük kihűteni.

3. Ha kihűlt a krém egy robotgép segítségével közepes fokozaton hozzákeverjük a mascarpone-t. Majd egyenletesen eloszlatjuk a tészta tetején. Kb. fél órára hűtőbe tesszük dermedni, ezután mehetnek rá a félbevágott eperszemek, végül a gőz felett olvasztott csokival lecsurgatjuk. Fogyasztás előtt 1-2 órára tegyük hűtőbe.

Jó étvágyat!

Szerző: Harcos Csilla