Mézédes naspolya – az elfeledett téli finomság
A napjainkban ritkaságnak számító naspolya Közép-Ázsiából származó növény, Délen vadon is terem. Kései gyümölcs, azaz késő ősszel érik be, termését november elején szüretelhetjük. A gyümölcs íze jellegzetesen édes, kellemes, kissé fanyar, akkor a legfinomabb mikor már túlérett és olyan puha, mint a kocsonya. Egészséges és fenséges lekvár készíthető belőle.
A naspolya áldásos hatásai
A naspolya gyümölcse gazdag ásványi anyagokban (réz, cink, mangán, magnézium, vas, kálium és kalcium) és vitaminokban (B1, E, A és C). Utóbbiból az almafélék közül is kiemelkedő mennyiségű, 12 mg C-vitamint tartalmaz. Gazdag élelmi rostokban, melyek lassítják a szénhidrátok emésztését és felszívódását; tehát mérsékelik a vércukorszint étkezést követő hirtelen emelkedését. magas a karotin tartalma. Kiváló antioxidáns, ennél fogva serkenti természetes védekező rendszerünket. Gyulladáscsökkentő hatású növényként ismeri a természetgyógyászat.
Naspolyalekvár – ha egy kis különlegességre vágysz
Hozzávalók:
2 kg jó érett naspolya
50 dkg nádcukorcukor
A megmosott naspolyát lábosba tesszük, kézzel összenyomkodjuk, majd 4 dl vizet öntünk rá, és csumájával, héjával együtt addig főzzük, amíg az egész szét nem esik. Szitán átnyomjuk, és levével együtt másik edénybe tesszük. Rászórjuk a cukrot, és folytonosan kevergetve sűrűre főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, azonnal lekötjük, és száraz gőzben hagyjuk 24 órán keresztül. Elkészült finomságot szinte bármilyen süteményhez felhasználhatjuk.