Mandulás isler

Az isler nevét egy városról kapta. Bad Ischl Salzburg tartomány határán, Felső-Ausztria déli részén Salzkammergut központjában. A fürdőváros fénykorát 1849 és 1914 között élte, mint Ferenc József hivatalos nyári rezidenciája, sőt Erzsébet hercegnővel való eljegyzésére is itt került sor 1853-ban a Seeauerhaus-ban, és a császár születésnapját is rendszeresen itt ünnepelték. A süteményt először Richard Kurth, a Zauner cukrászda mestercukrásza készítette a császár tiszteletére még az 1850-es években. A cukrászda ma is működik, és természetesen Ischler is kapható.

A hagyományos receptet némileg módosítottuk: a sütit pirított mandulával bolondítottunk meg, finom házi lekvárral töltöttük, a kész islereket pedig pisztáciával díszítettük.

isler

Hozzávalók

20 dkg  liszt

10 dkg pirított őrölt mandula

20 dkg hideg vaj

10 dkg porcukor

1 tojás sárgája

1 tk vanília kivonat

1 csipet só

1 csipet sütőpor

1 cirom reszelt héja

20 dkg sűrűbb házi lekvár

25 dkg étcsokoládé

 

Elkészítés

A szeletelt mandulát egy tapadásmentes bevonatú serpenyőbe öntjük és gyakran átforgatva aranybarnára pirítjuk.

A mandulát kihűtjük és ledaráljuk, majd a liszthez keverjük és összemorzsoljuk a hideg vajjal. Hozzáadjuk a sütőport, vanília kivonatot, sót, a citrom reszelt héját, majd a tojás sárgáját és gyors mozdulatokkal egy sima tésztát gyúrunk.  Ha összeállt a tészta, műanyag fóliába csomagoljuk, legalább egy órára hűtőbe tesszük.

Lisztezett felületen átgyúrjuk a tésztát, 4 mm vastagságúra kinyújtjuk. Lisztezett pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk ki a tésztából, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket, 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük.

A kihűlt korongokat egy-egy kiskanál folyósabb lekvárral összeragasztjuk. A csokoládét felaprítjuk, a háromnegyed részét vízgőz fölött megolvasztjuk. Az olvadt csokoládéhoz keverjük a maradék csokoládét, addig keverjük, míg az összes elolvad benne.

Az islerek tetejét megszórhatjuk aprított mandulával, pisztáciával, aszalt gyümölcsdarabokkal.