Szertartásos téli lakoma, élvezetes gasztroprogram: készítsünk sajtfondüt!

Fondüzni jó vagy ahogy a svájciak mondják: “a fondü jó és jókedvet hoz”, és valóban, a fondüzés társasági esemény, remek hangulatot teremt minden közösségben. A fondükészítőbe apránként adagolt, lassan, közepes hőfokon olvasztott szobahőmérsékletű sajtokat fehérborral, fűszerekkel ízesítik. A lágy sajtkeverékbe felkockázott friss kenyeret, bagettet, reform pékárut, vékonyra szeletelt ropogós zöldségeket – kígyóuborkát, sárgarépát, paprikát, zellerszárat – mártogathatunk. Ínycsiklandó finomság; családi, baráti összejöveteleken élvezetes gasztroprogram. Sajtszószra mindig mindenki vevő, és nincs egyszerűbb vacsora a barátoknak, mint a közösen kimártogatott fondue!

 sajt fondü

A  legenda szerint svájci pásztoroktól ered az ötlet, akik a hűvös hegyi estéken meleg ételre vágytak, de csak száraz kenyerük és sajtjuk volt, ezért a sajtot belerakták egy  edénybe, azt a tűz fölé tartották, és amikor a sajt megolvadt, kenyérdarabkákat mártogattak bele, így jól is laktak és nem is fáztak tovább.

Hozzávalók 4 személyre

személyenként kb. 25 dkg sajtkeverék (kísérletezhetünk a sajtokkal, a legjobb hozzá az ementáli, a Gruyere, az Appenzeller, a Beaufort )

4 dl karakteresebb száraz fehérbor

2 gerezd zúzott fokhagyma

1 kupica pálinka

2 kiskanál kukoricakeményítő

fehérbors, őrölt szerecsendió ízlés szerint

mártogatnivaló – kenyér, bagett, zöldség, gyümölcs

 

Elkészítés

A sajtokat reszeljük le és hagyjuk szobahőmérsékleten 1-2 órát állni. A fondütál belsejét bedörzsöljük a fokhagymával, beleöntjük a fehérbort, és közepes lángon a tűzhelyen gyöngyözésig melegítjük.  Hozzáadjuk a reszelt sajtot és lassan, egyenletesen keverjük, végig egy irányba.  A fondü titka, hogy megfelelő hőfokon olvasszuk a sajtokat. Ha túl gyorsan olvasztjuk, gumiszerűen nyúló masszát kapunk. Amikor teljesen felolvadt a sajt (kb. 5-6 perc), a szószba keverem az egy kupica pálinkában feloldott kukoricakeményítőt, egy-két percet rotyogtatom. A végén szerecsendióval és frissen őrölt borssal fűszerezzük, majd átrakjuk az asztali melegítőre és tetszés szerinti feltétekkel kínáljuk.