PARADICSOM TÉLRE – ÍGY KÉSZÜL A MINDENMENTES PARADICSOMLÉ

A mindenmentes paradicsomlé lényege, hogy paradicsomon kívül semmi egyebet, így tartósítószert, cukrot és sót sem tartalmaz. Éppen ezért rendkívül egészséges, és persze nagyon finom is. Próbáld ki a receptet.

A mindenmentes paradicsomléhez az üvegeket így fertőtlenítheted
nagyobb fazékban vizet forralva, a forralástól számított 15-20 percen át főzve.

paradicsom télire


A mindenmentes paradicsomlé hozzávalói
Semmi másra nincs szükséged, mint 5 kilogramm paradicsomra, és egy paradicsompasszírozóra a mindenmentes paradicsomlé elkészítéséhez. Passzírozó híján nagyobb, de nem túl nagy lyukú fémszűrő is megfelel, amelyen keresztül fakanál segítségével át tudod nyomni a paradicsomot.

Így készül a mindenmentes paradicsomlé

Folyó víz alatt alaposan mosd le a paradicsomokat. Mérettől függően darabold négybe vagy kockázd fel. A paradicsomok fehér közepét vágd ki. Nagyobb edénybe tedd fel főni az összedarabolt paradicsomot, és a forrástól számított kb. 15-20 percen át lassú tűzön főzd.

A tűzről levéve óvatosan passzírozd át a megfőtt paradicsomot.

Az átpasszírozott paradicsomlevet tedd vissza a tűzre, és főzd addig, amíg kissé megsűrűsödik. A csírátlanított üvegekbe töltsd az elkészült mindenmentes paradicsomlevet, jó alaposan zárd rá a kupakokat, fordítsd fejre néhány percig, majd tartsd 24 órán át száraz dunsztban.

A lezárt paradicsomlevet hűvös helyen tárold, felbontás után hűtőszekrényben tárolva 3-4 napon belül használd fel.