Remegős kocsonya sok hússal – Nem lehet elhibázni

A kocsonya az év utolsó napjainak kihagyhatatlan étele. Ezzel bárki előtt felvághatsz.
Ha van néhány szabad órád, főzz ízletes kocsonyát! Kérj hozzá a hentestől disznófület, csülköt, körmöt és soványabb részt is. A jó kocsonya egyik titka a lassú és hosszú, akár négy-öt órán át tartó főzés.

kocsonya
Hozzávalók 4 személyre:

1-1,5 kg kocsonyahús
4 fokhagyma
2 sárgarépa
1 fehérrépa
1 vöröshagyma
1 babérlevél
bors

Elkészítés:
Előkészületként áztasd be a húsokat 15 percre. Majd mindegyiket pucold meg, az esetleges szőrmaradványokat égesd le. Vágd fel a húsokat, helyezd nagy lábasba, és bő vízben kezdd el főzni. Az első forrás után kanalazd le a habot vagy cseréld le a vizet. Majd add a léhez a megtisztított zöldségeket, a fűszereket, és ízlés szerint sózd meg. Kis lángon, lefedve főzd puhára a húsokat. Ez akár négy-öt órán át is eltarthat. Akkor biztosan jó, ha már minden puha, az illata pedig a húsleveséhez hasonlít.

Oszd el tálakba arányosan a húst, a bőrt, majd a zöldséget is karikázd melléjük. Szűrd le a levet. Ügyelj arra, hogy ne maradjon benne bors, babérlevél és hagyma se, majd öntsd a kiporciózott húsokra. Ezután a tálakat tedd jó hideg helyre. Ha kint röpködnek a mínuszok, dermesztheted a kocsonyát fóliával lefedve az erkélyen is. Tálalásig hagyd hideg helyen. Étkezés előtt szórd meg őrölt pirospaprikával.