Zöldség chips – Hogy ami finom az egészséges is legyen!
A legegyszerűbb, legegészségesebb rágcsálnivalók a házi zöldség chipsek. Nincs túl sok macera vele, és nagyon finom ropogósak. Ha néhány szabályt betartasz, akkor igazán ropogós, ízletes lesz a chips.
Kevésbé leves zöldségeket kell a chipshez használni: édesburgonyát, sárgarépát, céklát, paszternákot, zellert.
Minél vékonyabb, annál hamarabb átsül, és annál ropogósabb lesz. Jobb öregebb zöldséget használni, mert kevesebb a víztartalma.
Melegen letakarni nem szabad, mert akkor megpuhul.
Elkészítés:
- A zöldségeket megmossuk, megszárítjuk és vékony szeletekre vágjuk (legjobb az uborka gyalu, vagy a zöldség pucoló).
- Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
- Szellősen ráterítjük a zöldségeket.
- Egy nagyon pici olajjal (max. 1 evőkanál) meglocsoljuk a zöldségeket.
- Sütőben 140 fokon kb. 30-40 percig sütjük. Érdemes ránézni, mert van, amelyik előbb sülhet.
- Egy tálba szalvétát tetszünk, majd kiszedjük a zöldségeket.
- Amikor kissé kihűlt megsózzuk és ízlés szerint fűszerezzük.