Vaníliás kifli – Ami nélkül nincs Karácsony
Klasszikus téli, karácsonyi teasüti, süteményes fém dobozban karácsonyi ajándékként is adhatjuk. A cukorral megszórt vaníliás kifli a hófödte téli tájat idézi, így abszolút illik a karácsony hangulatához.
Hozzávalók
30 dkg vaj, vagy margarin
50 dkg liszt
15 dkg porcukor
2 tojássárgája
20 dkg darált dió
1 citrom héja + fél citrom leve
1 vaníliarúd
1 teáskanál sütőpor
+ 10-15 dkg porcukor és 4 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
A diót, porcukrot, sütőport és lisztet egy tálban keverjük össze. A vaníliarudat felhasítjuk, kikaparjuk a belőle a pépet, majd a felaprózott vajjal/margarinnal együtt a száraz hozzávalókkal összemorzsoljuk. Ezután üssük rá a tojássárgákat, adjuk hozzá a citrom héját és levét, és a tésztát gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. A tészta nem ragad, azonban viszonylag puha lesz, így jobb egy órát a hűtőben fólia alatt pihentetni.
A tésztából csípjünk le kisebb darabokat, mindegyiket sodorjuk össze és vágjuk egyenlő nagyságúra. Kicsit hajlítsuk meg őket, hogy félholdat formázzanak, a végeket pedig csípjük össze, hogy hegyesek legyenek. Ügyeljünk rá, hogy a kiflik mindenhol egyforma vastagok legyenek, különben nem egyformán sülnek meg. A kifliket tegyük sütőpapírra, majd 180°C-on előmelegített sütőben 10-12 perc alatt süssük aranybarnára.
A frissen sült és még meleg kifliket forgassuk meg vaníliás porcukorban. Jól záródó dobozban, sütőpapírral rétegezve tároljuk. Sokáig eláll, idővel egyre finomabb lesz!