Vaníliás kifli – Ami nélkül nincs Karácsony

Klasszikus téli, karácsonyi teasüti, süteményes fém dobozban karácsonyi ajándékként is adhatjuk. A cukorral megszórt vaníliás kifli a hófödte téli tájat idézi, így abszolút illik a karácsony hangulatához.

vanilias_kifli_

Hozzávalók

30 dkg vaj, vagy margarin

50 dkg liszt

15 dkg porcukor

2 tojássárgája

20 dkg darált dió

1 citrom héja + fél citrom leve

1 vaníliarúd

1 teáskanál sütőpor

+ 10-15 dkg porcukor és 4 csomag vaníliás cukor

 

Elkészítés

A diót, porcukrot, sütőport és lisztet egy tálban keverjük össze.  A vaníliarudat felhasítjuk, kikaparjuk a belőle a pépet, majd a felaprózott vajjal/margarinnal együtt  a száraz hozzávalókkal összemorzsoljuk. Ezután üssük rá a tojássárgákat, adjuk hozzá a citrom héját és levét, és a tésztát gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. A tészta nem ragad, azonban viszonylag puha lesz, így jobb egy órát a hűtőben fólia alatt pihentetni.

A tésztából csípjünk le kisebb darabokat, mindegyiket sodorjuk össze és vágjuk egyenlő nagyságúra. Kicsit hajlítsuk meg őket, hogy félholdat formázzanak, a végeket pedig csípjük össze, hogy hegyesek legyenek. Ügyeljünk rá, hogy a kiflik mindenhol egyforma vastagok legyenek, különben nem egyformán sülnek meg. A kifliket tegyük sütőpapírra, majd 180°C-on előmelegített sütőben 10-12 perc alatt süssük aranybarnára.

A frissen sült és még meleg kifliket forgassuk meg vaníliás porcukorban. Jól záródó dobozban, sütőpapírral rétegezve tároljuk. Sokáig eláll, idővel egyre finomabb lesz!