Zserbó szaloncukor – Avagy hogyan készítsünk házilag mennyei szaloncukrot?
Hozzávalók: (Kb. 1 kg, vagy 60 db szaloncukorhoz.)
30 dkg darált dió
20 dkg háztartási keksz
15 dkg sárgabarack lekvár
1 tk vanília kivonat
3-4 ek barackpálinka
2-3 ek aprított aszalt sárgabarack
kb. 30 dkg étcsoki
Elkészítés:
A kekszet és a diót daráljuk le. Adjuk hozzá az aprított aszalt gyümölcsöt, a vanília kivonatot és a pálinkát, majd annyi lekvárt, amitől a massza jól formázható lesz. Az egészet gyúrjuk össze és tegyük egy éjszakára hűtőbe, hogy a keksz alaposan megszívhassa magát a lekvárral.
Másnap formáljunk kis golyókat, vagy hurkákat a masszából, amit sorakoztassunk sütőpapírra. Ezután az étcsoki ¾-ét olvasszuk fel gőz fölött, adjuk hozzá a maradék csokit, várjuk meg míg az elolvad benne és két villa segítségével mártsuk ki a szaloncukrokat. Ha a csoki megszilárdult, csomagoljuk be a szaloncukrokat és tároljuk hűvös helyen karácsonyig.
Kellemes ünnepi készülődést!