Csokoládé ganache készítése

A ganache tejszínnel vagy vajjal összekevert olvasztott csoki, amit nagyon szépen lehet torták bevonására, töltésére használni. Lehet belőle sűrűbb krémet csinálni, amit truffle golyókhoz vagy töltelékhez kiváló, vagy ha hígabb, akkor öntetnek használhatjuk. A ganache-t fel is habosíthatjuk és tortába tölthetjük. Ha lehet akkor a legjobb minőségű csokit használjuk ehhez.

12_c
Hozzávalók:

20 dkg jó minőségű, magas kakaó tartalmú csokoládé (55 % feletti kakaó tartalom)
2 dl minimum 30%-os zsírtartalmú tejszín

finished_ganacheA feldarabolt csokit rakd egy mélyebb edénybe, a tejszínt melegítsd meg egy másik edényben annyira, hogy ki ne fusson, tehát csak forráspontig, majd öntsd a csoki tetejére, hagyd állni egy kicsit majd addig keverd egy fakanállal amíg teljesen fel nem oldódik az összes csoki. Lehet ízesíteni esetleg kevés mézzel amitől szép fénye lesz a máznak, alkohollal, fahéjjal, ha édesebbre szeretnénk akkor a tejszint cukorral együtt melegítsük fel.
Hűtőben sokáig eltartható és újra melegítve felhasználható.
Ha fel akarjuk habosítani akkor addig varjunk vele amíg kihűl, majd egy habverővel verjük jó habosra. Keverhetünk bele vajat is ha dúsítani akarjuk. Ha máznak használjuk, akkor várjunk vele amíg kicsit kihűl,  majd a torta közepébe öntve hagyjuk szétfolyni és gyorsan egyengessük el egy késsel.