Tudatos táplálkozás: az egészség megőrzése és helyreállítása

A táplálkozás kiemelkedő szerepet tölt be életünkben, szervezetünk felépítéséhez nélkülözhetetlen az életműködéshez szükséges energia biztosításáról gondoskodunk. Kiegyensúlyozott táplálkozással nagy mértékben hozzájárulhatunk egészségünk megőrzéséhez.

Egyre több helyen halljuk, hogy a betegségek nagyrészt a helytelen táplálkozási szokások miatt alakulnak ki. A nyugati világ, azaz a mai civilizáció számos olyan betegségben szenved, amelyek ismeretlenek a ma is élő természeti népek körében. Kutatások igazolják, hogy azokban az országokban, ahol az emberek a természettől elrugaszkodott módon táplálkoznak, mesterséges adalékanyagokat, tartósítószereket, ízfokozókat, színezőanyagokat tartalmazó finomított, kész és félkész termékeket fogyasztanak, gyakrabban szenvednek különböző civilizációs betegségekben, mint azokban az országokban, ahol az emberek természetes élelmiszerekkel táplálkoznak. Ennek oka, hogy az emberi szervezet nem tudott alkalmazkodni ezekhez az új élelmi anyagokhoz, ezért jelentek meg az ún. degeneratív betegségek. Megfigyelések támasztják alá, hogy a ma élő természeti népek teljesen egészségesek és még csak nem is ismerik korunk népbetegségeit, a szívbetegséget, a cukorbajt, az elhízást, az autoimmun betegségeket és a rákot sem. A modern ember viszont elhízott, gyenge és beteges. Ennek pedig legfőbb oka, hogy a nyugati ember olyan tápanyagokat visz be a szervezetébe, melyet a korábbi korokban nem fogyasztottak, így még az egyes szervek nem tudtak alkalmazkodni ezekhez az anyagokhoz.

Érdemes úgy tekinteni a testünkre, mint az autónkra: ha huzamosabb ideig alacsonyabb minőségű üzemanyagot tankolunk, hogyan várhatnánk el, hogy az idők végezetéig az elvárt magas színvonalon szolgáljon ki bennünket? Ugyanígy működik a testünk is: tudatos táplálkozással nagyban hozzájárulhatunk egészségünk megőrzéséhez vagy helyreállításához.
Ha tudatosan táplálkozunk, az étel kiválasztása, elkészítése és elfogyasztása során figyelmünket teljes mértékben összpontosítjuk, képesek leszünk érzékelni szervezetünk igényeit és a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot magunkhoz venni. Hogy mi a „megfelelő”, az az életkorunkkal, életkörülményeinkkel, egészségi állapotunkkal az életünk folyamán folyamatosan változik: nem ugyanarra van szükségünk gyermekkorunkban, mint felnőtt korunkban, egy várandós kismamának mást kell fogyasztania, mint egy idős, esetleg beteg embernek, más az igényünk irodai és nehéz fizikai munka esetén, télen és nyáron, és így tovább.

A tudatos étkezés azt jelenti, hogy oda figyelsz a testedre, megfigyeled hogyan hat a bevitt táplálék a szervezetedre, hogyan érzed magad azt étkezés közben és az azt követő néhány órában. Például ha fáradt vagy, álmosnak érzed magad, esetleg szellemileg lelassulsz, vagy éppen túlságosan felpörögsz, ha tested nem érzi jól magát egy étkezés után vagy közben, vagy étkezés után túl gyorsan megéhezel megbízható jele annak, hogy számodra kifejezetten előnytelen táplálékot fogyasztottál.

A tudatos étkezést nem grafikonok, táblázatok, piramisok vagy mérőskálák irányítják, hanem az egészségről szerzett közvetlen tapasztalatunk – evés és ivás közben. Ilyenkor lehetőségünk van megnyílni az ízekből fakadó érzékelésre és érzeteinkre, elmerülni a színekben, az illatokban, az ízekben, a különböző ételek állagában, miközben megvizsgáljuk az ételre adott reakcióinkat, valamint az éhséggel és a megelégedettséggel kapcsolatos belső utasításainkat