Fülemüle csárda, a villánykövesdi csoda

Igazából nem is csoda, de már annyira elszoktunk attól, hogy ilyen kifinomult és magasan preferált gasztronómiai élményben legyen részünk, hogy az már csodaszámba megy.

Villánykövesd-1024x724

Köszönhető mindez Ledő Balázsnak,a villánykövesdi Fülemüle csárda tulajdonosának, aki végtelen szerénységgel és szakmai alázattal vezeti éttermét, valamint annak az EU-s kezdeményezésnek, aminek célja, hogy a helyi termelőket összehozza a helyi éttermekkel. Ennek érdekében a térség termelői egy adatbázisba kerülnek nyilvántartásra, nagyon szigorú kritériumok alapján. Ki, mit tud termelni, milyen mennyiségben, milyen kiszerelésben, stb., és ami talán a legfontosabb, hogy ki mennyire megbízható. A programban részt vevő éttermek vállalják, hogy legalább három termelőt választanak ki a listából, és azokkal szerződnek. Így jön létre az a minőségi gasztronómia, aminek az alapja, helyi termelők, helyi gasztronómia.

A kezdeményezés teljes összhangban van azzal a trenddel, hogy a házias konyha alapjai reneszánszukat élik a mai magyar gasztronómiában. Előkerülnek a népi receptek, amiknek sokszor újragondolt verziójával találkozhatunk az elegánsabb éttermekben, de nem ritka az sem, hogy az eredeti autentikus receptekhez ragaszkodnak a kisebb konyhák chefjei.

A Fülemüle csárda hűen tükrözi a sváb és bajor hagyományokat. A falakat díszítő tapéta egyedi megrendelésre készült, régi sváb családi fotókat montázsoltak össze. Az ételek hozzávalóit a programhoz kapcsolódva a környékbeli termelőktől szerzik be, úgy mint, a túrót, tejfölt, sajtot, és húskészítményeket. De saját fűszerkerttel is rendelkeznek, innen biztosítják a mindig friss zöldfűszerek beszerzését. Zöldségek kérdésében pedig a megyeszékhelyen található piac a fő beszerzési forrás. Ezáltal biztosítható a remek sváb konyha és az állandó minőség!

Nem bántuk meg, hogy erre a helyre esett a választásunk, ezt bizonyítva álljon itt a végig kóstolt menü sor, és néhány fotó az ételekről:

villánykövesdi Fülemüle csárda

Menü:

· füstölt finomságok helyi termelők éléskamráiból házi kemencés burgonyás kenyérrel, saját kerti zöldségekkel
· spárgakrém leves (szezonális)
· folyami szürke harcsa zsenge zöldborsó pürével, és baconba tekert spárgával
· rozmaringos kacsacomb lila káposzta pürével, újburgonyával
· hozzá folyékony gyümölcs (kézműves egy őstermelőtől).

Fülemüle-ételek-1024x724

Természetesen a teljes gasztronómiai élményhez szervesen hozzátartozik az ételekhez illő borfogyasztás. Az étterem kínálatában számos villányi borász kínálata megtalálhat.

Értékelés: 5/5

Pontos cím: 7772, Villánykövesd, az 5707-es út és az 57132-es út kereszteződésében található.

(GPS: É: 45.87801; K: 18.44420)

Honlap: www.fulemulecsarda.hu

Hely: Villánykövesd, Magyarország

 

Szerző: Bakos Andrea