Utazás a horvát gasztronómiában – a Kopácsi rét

Talán nincs is olyan ember, aki ne járt volna a Villány környékén, akár borkostoláson, akár csapatépítő tréningen, vagy csak egy kellemes családi hétvége keretében. Előző cikkünkben be is számoltunk arról a gasztronómiai élményről, amiben a villánykövesdi Fülemüle csárda jóvoltából volt részünk. Kevesen tudják azonban, hogy érdemes egy kicsit távolabbra is kitekinteni, na nem túl messzire, mindössze 30 km-rel kell tovább mennünk, hogy elérjünk a Horvátországban található Kopácsi rétre. Manapság már a határátlépés sem okoz gondot, mindössze egy személyi igazolvány kell hozzá és néhány perc.

Horvátországban rengeteg érdekes látnivaló van, ezt ismerte fel az a program is, amely a Pannon Flavours horvát-magyar projekt keretében valósul meg, és egyik célja, hogy a két ország gasztronómiáját népszerűsítse.

És ha már a festői szépségű Kopácsi rétet emlegettünk, néhány tudnivaló róla:

Horvátországban, azon belül is Eszék-Baranya megyében található, igen változatos növény és állatvilágot felvonultató természetvédelmi terület.

Ezen a vidéken torkollik a Duna a Drávába, áradások idején az amúgy is gazdag halállomány még tovább szaporodik, (vigyázat, a szúnyogok is, érdemes előtte bekennünk magunkat szúnyog riasztóval), így nem meglepő, hogy igen változatos és különleges hal ételek elfogyasztására van lehetőségünk.

Egy biztos, ha valaki járt már ezen a gyönyörű Természetvédelmi területen, vissza fog térni máskor is. Ha másért nem, azért biztosan, hogy ismét megkóstolja a hely kulináris különlegességének számító csíptetős pontyot, halászlét, vagy a borjú és vadszarvasból készülő helyi gulyást, amiket nekünk a Kormorán csárdában volt alkalmunk megkóstolnunk.

Kormorán-étterem-1024x724

Podunavlje bb, Bilje, Croatia /Kopácsi rét/

Honlap: http://www.belje.hr/djelatnosti/tp/restoran_kormoran.asp

 

Menü:

Beljei hidegtál – Baranyai kulen, kulenova seka, füstölt szalonna, baranyai kolbász, sajt, ABC krémsajt, házi kenyér. A kulen a legrangosabb, és a legdrágább kolbászféle egész Horvátországban.

Beljei hidegtál

Halászlé tésztával (80% pontyból és 20% harcsából)
Halászlé tésztával

Érdemes megjegyezni, hogy ez a vidék nem csak igen gazdag hal szaporulatáról népszerű, de az itteni paprikának sincs párja. Már egy kanál hozzáadása is fenséges színt és ízvilágot eredményez.

Cobanac vadhúsból
Cobanac vadhúsból

Csiptetős ponty
Csiptetős ponty

Ez az étel igazi helyi specialitás, és kulináris élvezet. Már az elkészítése is izgalmas látvány. Nézzétek csak:

IMG_4279-300x200

Csokoládétorta
csoki

A környék kiváló szálláshelyekkel is rendelkezik, megfizethető árakon, korrekt pihenést kínál pl. a Csúzán találhat Piros Csizma Csárda. (cím: Maršala Tita 101, 31308 Suza, Horvátország)

Honlap: http://www.piroscizma.hr/

A gazdag baranyai reggelink elfogyasztása után, a csúzai pincesor számos pincéje nyújt kiváló borkóstolási programot. Egyike a Kollár Pincészet, egy kis képes ízelítő a kínálatukból.

Kolár-pince-1024x724

(cím: Maršala Tita 141, 31309, Suza (Csúza)

Honlap: http://www.podrumi-kolar.com/