ROZMARINGOS SÜTŐTÖKKRÉMLEVES PIRÍTOTT TÖKMAGGAL ÉS ÉDESKÖMÉNNYEL

Aki eddig nem kedvelte a sütőtököt, biztos, hogy ettől a levestől megváltozik a véleménye. Kitűnő ünnepi alkalmakra is.

 

1446793003_600x500Hozzávalók (3-4 személyre):

½ sütőtök (kb. 300 g)

frissen őrölt tengeri só

2 rozmaringág

1 tk. őrölt chili por

1 ek. olívaolaj

2 ek. tökmagolaj

½ vöröshagyma

zöldségalaplé

80 g édesköménygumó

Elkészítés:

1. A sütőtököt meghámozzuk, belsejét kikaparjuk, és apró kockákra vágjuk. A kockákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Sózzuk, őrölt chili port szórunk rá, és tökmagolajjal meglocsoljuk. Rátesszük a rozmaringágat és az egészet alaposan átkeverjük. 200 C fokos sütőben kb. 20 percig sütjük. Ezalatt a sütőtök krémes állagú lesz és egy kicsit meg is pirul.

2. Egy lábosban kevés olívaolajon megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a megsütött tököt és egy kevés tökmagolajjal együtt rövid ideig pirítjuk.

3. Felöntjük forró zöldségalaplével és kb. 10 percig főzzük. Ezután turmixgépben turmixszoljuk.

1446793013_600x500

4. A tökmagot száraz serpenyőben megpirítjuk, majd egy tálba kiöntjük. Félretesszük. A serpenyőben kevés olívaolajt öntünk és beletesszük a felszeletelt édesköményt. Sózzuk és mindkét oldalát pirosra sütjük.

Forrón tálaljuk az édesköménnyel, tökmaggal megszórva és tökmagolajjal meglocsolva.

 

Szerző: Földi Rita