BORBAN SÜLT ZÖLDSÉGEK

Ízletes és változatos színei miatt szemet gyönyörködtető finomságokat varázsolhatunk elő a sütőből kb. 30 perc alatt. A zöldségeket köretként ajánlom, de nagyon finom jázmin rizzsel is egy főételként.

1416812903_600x500Hozzávalók (4 személyre):

2,5 dl édes bor

3 db alma

3 db répa

1 db cukkini

2 db kápia paprika

3 db lilahagyma

300 g csiperkegomba (használhatunk más gombát is)

olívaolaj

őrölt fekete bors

szárított bazsalikom

friss rozmaringág

1 ek. vaj

 

Elkészítés:

1. A gombát megtisztítjuk, megmossuk és lecsepegtetjük. Olívaolajjal bőségesen meglocsoljuk. Sózzuk, borsozzuk, és szárított bazsalikomot szórunk rá. 5-6 percig állni hagyjuk.

2. A hagymákat megtisztítjuk és nagyobb cikkekre vágjuk. A répát meghámozzuk és felszeleteljük. A cukkinit nagyobb darabokra vágjuk. A paprikát felkockázzuk. Az almát megtisztítjuk és nagyobb kockákra vágjuk.

3. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, majd beletesszük a gombákat és mindegyik oldalát megpirítjuk. Ha elkészültek, akkor kivesszük. A visszamaradt fűszeres olajba beletesszük a rozmaringágat és rövid ideig pirítjuk. Ha kevés lenne az olaj, akkor adjunk még hozzá egy keveset. Miután a rozmaringágat kivettük, az olajhoz önjük a bort és levesszük a hőmérsékletet. Ezt beforraljuk, azaz, hagyjuk, hogy felére elforrjon.

1416812870_600x500

4. Az előkészített répát, almát, hagymát, paprikát és cukkinit egy tűzálló tálba tesszük és sózzuk, borsozzuk, morzsolt bazsalikommal átkeverjük. Leöntjük a beforralt borral, rátesszük a megpirított rozmaringágat és egy evőkanál vajat, majd előmelegített 200 C fokos sütőbe tesszük, és addig sütjük, míg a répa meg nem puhul és minden hozzávaló pirosas kérget kap. Ez kb. 30 perc. Közben néhányszor keverjük át és ha szükséges, öntsünk még alá bort.

5. Az utolsó 10 percben a gombákat is betesszük a sütőbe a zöldségek mellé.

 

Szerző: Földi Rita