TÁRKONYOS SERTÉSRAGU ZELLERREL ÉS RÓMAI KÖMÉNNYEL (ALAKBARÁT, GLUTÉNMENTES)

Hogyan lehetne elképzelni az ízét? A tárkonyos raguleves íze megvan? Akkor most képzeld el ezt sűrűbb állagban és zöldségek nélkül, csak a finom husi. Megvan? Akkor most gondolatban adj hozzá egy csipetnyi római köményt! Érzed a különbséget, azt az egzotikumot, melyet a római kömény művelt az egyszerű ragunkkal? Ha nem, akkor mindenképpen el kell készítened ezt a receptet, hogy megismerd ezt az ízvilágot.

Hozzávalók (2 személyre):

1450677560_600x5002 ek. olívaolaj

1 db vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

330 g sertéscomb

60 g zeller

őrölt fekete bors

1 tk. szárított tárkony

1 ek. mustár

1 tk. római kömény

1 csomó petrezselyemzöld

2 ek. tejföl

1 tk. tárkonyecet

víz vagy alaplé

Elkészítés:

1. A húst megtisztítjuk és csíkokra vágjuk. A zellert is a hússal egyező formára vágjuk a tisztítás után. A vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk. A petrezselymet finomra vágjuk.

2. Felforrósítjuk az olívaolajat és üvegesre pároljuk benne a hagymát.

3. Rátesszük a húscsíkokat. Sózzuk, borsozzuk és római köményt teszünk rá, valamint zúzott fokhagymát. Fedő nélkül lepirítjuk a húst. Pirosas kérget kell, hogy kapjon. Ezalatt a fűszerek szépen átjárják a hús rostjait.

4. Félidőben hozzáadjuk a mustárt, ezzel is lepirítjuk a húst, majd beletesszük a felszeletelt zellert. Ezt is befűszerezzük és a hússal együtt pirítjuk.

5. Ha már sűrű pörzsanyag képződött a lábasunk aljában, akkor felöntjük egy kevés vízzel és alaposan elkeverjük. Lefedjük, és alacsonyabb lángon, rövid lében puhára főzzük az egészet, úgy hogy az elpárolgó vizet folyamatosan pótoljuk.

1450677556_600x500

6. Ha mindent jól csináltunk, akkor mire megpuhul a hús, addigra sűrű szaftja lesz. Ezt a szaftot ízesítjük még tejföllel. Kiforraljuk, hozzáadjuk a tárkonyt és a petrezselymet. Végül egy kevés tárkonyecettel állítjuk be az ízét.

Párolt rizzsel fogyasztjuk.

Szerző: Földi Rita