Pünkösdre ajánljuk: fokhagymás-rozmaringos báránysült

Már a Húsvétnak is az egyik nélkülözhetetlen emblematikus figurája a bárány, de ha netán akkor nem éltünk volna az alkalommal, a Pünkösd kiváló alkalom, hogy bepótoljuk mulasztásunkat, és készítsünk egy isteni finom ropogós rozmaringos báránysültet családunk, vagy éppen vendégeink legnagyobb örömére.

A Pünkösd a keresztény vallás ünnepe, amelyet a Húsvétot követő 7. vasárnapon és hétfőn tartunk.

Hazánkban inkább a Pünkösdhöz kötődő népszokások azok, amik e vallási ünnep kapcsán először eszünkbe jutnak. Ilyenek, mint a pünkösdi király választás (egy ügyességi verseny keretében megválasztják azt a legényt, ajki utána egy éven át a többiek vezetője lesz, hivatalos minden mulatságba, és a kocsmában ingyen ihat), vagy a májusfa állítás ami a természet megújulásának szimbóluma. Sok helyen elterjedt népszokás az is, hogy már hajnalban a ház kerítés lécei közé tűznek zöld ágakat, virágokat azért, hogy nehogy villám csapjon a házba.

Lamb roasted with rosemary, cranberries and garlic.

Hozzávalók:

1 kg báránycomb
2 nagy fej fokhagyma
1 csokor friss rozmaring
1 csokor friss petrezyelyem
1 dl olaj
2 dl száraz vörösbor

bors
A bárány nagyon megosztó étel. Vagy valaki nagyon szereti, vagy meg sem eszi. Ez utóbbinak a hátterében inkább az állhat, hogy nem megfelelően előkészített bárányt evett korábban. Érdemes tehát rászánni az időt az előkészületekre, hogy a végén egy rendkívül finom fogást kapjunk.

Elkészítés:

A sütés előtti napon alaposan előkészítjük a báránycombot, vagyis leszedjük róla a hártyát és a faggyús részeket.
Ezt követően alaposan bedörzsöljük sóval és borssal.
Elkészítjük a pácot, amelyben egy éjszakán át érleljük a hűtőszekrényben. Az olajhoz hozzáadjuk a felaprított petrezselymet és a rozmaring felét, az áttört fokhagymát. A húst sütőzacskóba tesszük és meglocsoljuk az elkészült páclével, és mehet a hűtőbe pihenni.
Sütés előtt meglocsoljuk még vörösborral, és a tetejét meghintjük a maradék rozmaring ágakkal.
A bárány sütésére érdemes gondosan odafigyelni, mert ha túl sütjük, könnyen kiszáradhat. Tapasztalatunk szerint a sütő 160 fokos előmelegítésével és 1,5 órás fólia alatti sütési idővel, valamint további fél órás fólia nélküli pirítással igen zamatos sült lesz a végeredmény. Pirítás közben érdemes a maradék páclével párszor meglocsolni, hogy még szebb színe legyen.
Köretként leginkább burgonyát ajánlunk hozzá, ez akár lehet a báránnyal együtt sült, felkarikázott burgonya, amit a bárányunk alá teszünk a tepsi aljába. De tökéletes köret hozzá a burgonyafánk, vagy a burgonya krokett is.

Szerző: Bakos Andrea