Paradicsom pesto-val és füstölt pisztránggal töltött párna

A családi összejövetelek egyik állandó sztárja, még azon családtagjaimnak is a szívébe lopta magát, akik egyébként nem rajonganak a halas ételekért.
A lédús, érett koktélparadicsom, a sok bazsalikom és a füstölt pisztráng hamisítatlan mediterrán ízvilágot varázsol a tányérunkra. Kipróbálásra erősen ajánlott receptemet mutatom be most Nektek, fogadjátok szeretettel!

2016-05-15_16.20.56

Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
3 dl tej
1 dl olaj
3 gerezd fokhagyma
1 kk cukor
1 ek só
0,5 kk őrölt színes bors
1 kocka élesztő

Hozzávalók a töltelékhez:
25 dkg érett koktélparadicsom
0,5 dl olívaolaj
2-3 szál friss bazsalikom
12,5 dkg füstölt pisztráng filé
10 dkg reszelt sajt
0,5 kk só
0,5 kk őrölt színes bors
+ 1 tojás és szezámmag a tetejére

Elkészítése:

1. Először a tejből elveszünk 1 dl-t és meglangyosítjuk, ehhez hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Lefedve pihentetjük 15 percet.
2. Amíg pihen az élesztő: egy keverőtálban a lisztet a sóval és a borssal összeforgatjuk. Beleöntjük a maradék tejet és az olajat, majd egy fokhagymaprés segítségével belenyomjuk a fokhagymát.
3. A megkelt élesztőt hozzáöntjük a tésztához és alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen, lefedve 30 percig pihentetjük és a duplájára kelesztjük.
4. Amíg kel a tészta elkészítjük a tölteléket. Egy késes aprítóba tesszük a sajt kivételével a töltelék összes többi hozzávalóját, egyneművé dolgozzuk, majd egy tálba merjük. Utána kanállal hozzáforgatjuk a reszelt sajtot és alaposan elkeverjük.
5. A megkelt tésztát kb. fél cm vastagságúra kinyújtjuk, majd egy téglalap alakú szaggatóval formára vágjuk, aminek a közepére 1 teáskanálnyi tölteléket teszünk. Az egyik felét ráhajtjuk a másikra és egy villa segítségével mind a 4 oldalát összenyomjuk. A tetejét lekenjük egy felvert tojással és meghintjük szezámmaggal.
6. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük.
+1 tipp: ugyanebből a receptből párna helyett készíthetünk kifliket is, csak akkor a tésztát kör formájúra nyújtjuk, és cikkekre vágjuk, aminek a vastagabb végére tesszük a tölteléket és a vékonyabb felé csavarjuk fel.

 

Szerző: Harcos Csilla