Májjal töltött palacsinta, ahogy anyukám készíti

Mindenki ismeri a mondást, hogy “Anya főztje, az anya főztje!” – Na már most aki evett már abból amit anyukám főz, az tisztában lehet azzal, hogy nálunk ez a mondat hatványozottabban is igaz, hiszen anyukám jól képzett szakács és olyan rutinnal rendelkezik a konyhában amit kevesen tudhatnak magukénak.

Hozzávalók:

15 db Palacsintához:
25 dkg liszt
500ml tej
3 tojás
3 tk só
1tk cukor

Töltelék:
50 dkg csibemáj
2 fej vöröshagyma
1ek só
1 tk bors

Panír:
3 tojás
15dkg liszt
10dkg zsemlemorzsa

+0,5 l olaj a sütéshez

ma_jjal to_lto_tt palacsinta

Elkészítés:
Gondolom már sejtitek, hogy a recept nem a palacsinta tészta miatt különleges. Azt csak keverd csomómentesre egy kézi habverővel, és süsd meg őket szépen sorjában. Fontos, hogy ne helyettesítsd a tejet szódával vagy ásványvízzel, mert akkor kis lyukak lesznek a palacsintán, amin keresztül kifolyik belőle a töltelék.

Ha már a tölteléknél járunk… A májat tisztítsuk meg szépen, és daraboljuk kis kockákra, még nyersen. Egy lábosban a hagymás üvegesre pirítjuk, és amikor kész ráöntjük a májkockákat, és 5-10 perc alatt készre főzzük az egészet. A májnak nem kell sok, gyorsan kész lesz. Fontos, hogy csak a végén ízesítsük, mert a másban található nedvesség a só hatására kicsapódik, és csapkodni fog, így viszont biztonságban érezhetjük magunkat az elkészítése közben. Ha benne van a só és a bors is még 2-3 percig fedő alatt főzzük, majd zárjuk el alatta a gázt.

Botmixerrel pürésítjük, és az így kapott masszát a palacsintákba töltjük. A töltés folyamatánál arra figyeljünk, hogy a palacsintába 10-12 cm hosszan tegyünk tölteléket és a fennmaradó részt az oldalából hajtsuk rá, majd így tekerjük fel. Így nem fog sütés közben az oldalán kifolyni a töltelék belőle.

Ezután simán a megszokott módon panírozzuk be (liszt-> tojás-> zsemlemorzsa) majd forró olajban süssük aranybarnára.

Keresztben kettévágva, ahogy a képen is látjátok már tálalhatjuk is!

 

Szerző: Görbe Pál
Rovata a Teletál Magazin oldalán: Görbe Pál receptjei
Saját weboldala: http://serpenyovirtuoz.hu/