Túrós – Sajtos pogácsa

Mindenki fél gasztronómiai pályafutása kezdetén a kelt tésztától, pedig nem kell!

Ebben a receptben leírom nektek a nagyi alap tésztáját, amihez én most túrót adtam plusz hozzávalóként, a még ízletesebb végeredmény érdekében, de gyakorlatilag anélkül is isteni finom lesz!

Hozzávalók:
1kg liszt
250g vaj
200ml tejföl
50g élesztő
500g túró
1 ek só
1ek cukor
2 tojás+1 megkenni
10dkg sajt a tetejére

turos_sajtos_pogacsa

Elkészítés:
A tejfölt egy tányérbe öntve tedd a mikróba egy percre, és langyosítsd meg. Ezután keverd bele a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Itt fontos, hogy friss élesztőt használj, mivel ez a gomba szerves anyag, így gyakorlatilag a cukorral megetetjük, ettől lesz levegős a tészta.
Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, és a morzsold el benne a hideg, kockákra vágott vajat. A vajat ne melegítsd, úgy ahogy van dolgozd el a liszttel. Ezután add hozzá a tojásokat és a túrót. Annak érdekében, hogy mindenhová egyenletesen jusson só én a tojással előzőleg egy villával felkevertem, és így öntöttem hozzá. Ezt is kézzel eldolgozzuk, és amikor ragad, de már mindenhol van tojás akkor adjuk hozzá a tejfölös élesztőt. Ezzel lendületes mozdulatokkal elkezdjük dagasztani a tészát, és szép fényes alaptésztát készítünk. Szobahőmérsékleten egy ruhával letakarva egy fél órára állni hagyjuk, és az adag a duplájára dagad ha jól csináltuk az egyes mozzanatokat.

A fél óra leteltével vedd ki a tálból, vágd négybe és fél centiméter vastagra nyújtsd el őket, majd pogácsaszaggatóval szaggasd ki.
A tetejét kend meg az utolsó felvert tojással, és tegyél rá egy csipetnyi sajtot, ezzel megkoronázva a süteményt.
200 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük őket.

 

Szerző: Görbe Pál
Rovata a Teletál Magazin oldalán: Görbe Pál receptjei
Saját weboldala: http://serpenyovirtuoz.hu/