Nyárbúcsúztató piknik amerikai módra, hamburgerrel

Bár az idei nyár nem kényeztetett el minket a jó idővel -erre mondják, hogy idén szerdán négy és öt között volt nyarunk., azért megérdemli, hogy stílusosan búcsúztassuk, s erre nem is lehetne tökéletesebb alkalom egy baráti körben eltöltött kerti grill partinál. Annál is inkább, mert jövő héten már iskola, stresszes időszak lesz ez mindenki számára.

S ha már grillezünk, mi most egy hamisítatlan amerikai partit képzeltünk el, aminek elengedhetetlen része a hamburger. A hamburger legfontosabb eleme pedig a jó hús pogácsa. Tapasztalataink alapján célszerű vegyesen, marha és sertés hús felhasználásával készíteni, így jobban összeáll a pogácsánk. Fontos, hogy csak jó minőségű húsokat használjunk, ne legyen zsíros, mócsingos, a javaslatunk marha hátszín és sertéscomb keveréke.

 

photo of delicious american hamburg on wooden table

Hozzávalók:

A húspogácsához:

50 dkg sertés darálthús
50 dkg marha darálthús
2 fej vöröshagyma
2 db tojás (csak a sárgája)
2 tk pirospaprika
2 tk kömény
2 ek mustár

bors
6-8 hamburger zsemle
2 db paradicsom
1 fej jégsaláta
1 db kígyóuborka
csalamádé
tetszés szerint: bacon, cheddar sajt, márványsajt, gorgonzola
Elkészítés:
A vöröshagymát felaprítjuk, és az apróra vágott hagyma darabokat a kétféle darálthúshoz keverjük. Hozzáadjuk a két tojássárgáját, és a fűszereket. Sózzuk, borsozzuk, és a hozzávalókat jó alaposan összekeverjük.

Célszerű akkora húspogácsákat formázni belőle, amekkora a hamburger zsömlénk átmérője.

Tipp: A hús pogácsánkat alaposan töményítsük össze, ezáltal a sütésnél nem törik szét. A kész hús pogácsákat sütés előtt legalább 1-2 órára tegyük hűtőszekrénybe, hogy az ízek ezáltal jobban összeérjenek.

Sütés: a húspogácsákat 2-2 percig süssük mindegyik oldalon, majd 5 percig pihentessük.

A hamburger zsemléket ketté vágjuk, és a grill sütőn kissé átmelegítjük, majd pár pillanattal később már kezdjük is rétegezni a hozzávalókat. Legalulra egy levél jégsalátát, arra mehet a húspogácsa, majd tetszésünk, ízlésünk illetve fantáziánk szerint a többi zöldség. Mi mindig teszünk bele egy-egy szelet ropogós bacont, és a tetejére valamilyen finom sajtot, nekünk a gorgonzola lett a kedvencünk.

Kísérletezzünk!

 

Szerző: Bakos Andrea
Rovata a Teletál Magazin oldalán: Bakos Andrea receptjei
Saját weboldala: http://oromkonyha.hu