Hagymás-répás sajtpuffancs

Gyerekkori kedvenc sós sütim a sajtpuffancs, emlékszem ha Anyukám megkérdezte, hogy mit süssünk a hétvégén, mindig rávágtam, hogy sajtpuffancsot.  Az eredeti változatot most egy kis pirított hagymával és sárgarépával turbóztam fel. A fűszerek közül a szerecsendió és színes bors az uralkodó. Van egy hatalmas előnye a többi pogácsaféle mellett, ez napokig akkor sem szárad ki, ha egy tálcán lefedetlenül hagyjuk.

2016-07-23_17-58-34

Hozzávalók:

4 dl tej
12,5 dkg margarin
2 kk só
25 dkg liszt
5 db tojás
25 dkg reszelt sajt
3 ek olaj
2 közepes fej hagyma
30 dkg sárgarépa
0,5 kk szerecsendió
0,5 kk őrölt színesbors

Elkészítése:

1. A tejet a margarinnal felforraljuk. Amint forr hozzáadjuk a sót és fokozatosan belekeverjük a lisztet. Ahogy elkeverjük, azonnal elválik a tészta az edény falától. Levesszük a tűzről és egyesével (!) hozzákeverjük a tojásokat, majd az egészet hagyjuk legalább langyosra hűlni.

2. Amíg hűl a tészta a hagymát apró kockákra vágjuk és forró olajon megpirítjuk, ekkor hozzáadjuk az előzetesen a kislyukú sajtreszelőn lereszelt sárgarépát. Megfonnyasszuk és a szerecsendióval, borssal fűszerezzük. Ezt is hagyjuk kihűlni.

3. A langyosra hűlt tésztához hozzáadjuk a reszelt sajtot, majd a kihűtött hagymás répát és alaposan összekeverjük. Az állaga elég ragadós, de ne tegyünk hozzá plusz lisztet, hanem vizes kézzel formázzunk gombócokat belőle, amiket sütőpapírral bélelt tepsire tegyünk.

4. 220 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük, akkor jó, ha a teteje egy kicsit megpirul. Kínálhatjuk mártogatóssal is, de önmagában is bátran megállja a helyét. Napokig finom és puha marad.

Jó étvágyat!

 

Szerző: Harcos Csilla
Rovata a Teletál Magazin oldalán: Harcos Csilla receptjei
Saját weboldala: hhttp://etkek-vetkek.blogspot.hu