Márton napi sült libacomb Döbrögi módra

Ezen a hideg, novemberi, ősz búcsúztató hétvégén adjuk át magunkat a Márton-naphoz kapcsolódó gasztronómiai élménynek, és élvezzük a sült libacomb mennyei ízét. Szinte nincs olyan település az országban, ahol ne ünnepelnék meg különböző vigasságokkal, bőséges falatozásokkal , az újbor felavatásával a Márton-napot.

Számos babona él a mai napig is a Márton-nappal és a liba fogyasztással kapcsolatosan, leginkább az időjáráshoz köthetően, pl.: ha Márton-napon fagy van, akkor karácsonykor enyhe lesz az idő:
“Márton napján ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.” Ha viszont jó az idő e napon, akkor a tél nagyon kemény és hideg lesz: “Ha jókedvű Márton, kemény tél lesz, borús Márton, borongós tél.” De nem csak az időjárással kapcsolatos népi bölcsességek születtek: „Aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik!” – tartja a mondás.

És most jöjjön egykönnyen elkészíthető libacomb recept. És hogy miért Döbrögi módra? Na itt egy kicsit csaltunk, ugyanis a hivatalos Döbrögi-mód, ha két rántott borda közé hagymás-sonkás tojást helyezünk, és sajttal gazdagítjuk. Mi inkább a mesevilágot alapul véve és visszanyúlva a svéd gyökerekhez, Döbrögi haragjához, egy enyhén pikáns vörös áfonya szósszal kínáljuk liba sültünket.

libasult

Hozzávalók:
4-5 db libacomb
2 db narancs
2 hagyma
só, bors, majoránna

Elkészítése:
A libacombokat megtisztítjuk, majd megmossuk. Ezután szárazra töröljük, és befűszerezzük sóval, borssal és majorannával. Nem kell túl fűszerezni, sokkal fontosabb, hogy jó minőségű libahúst szerezzünk be, hagyjuk érvényesülni a a hús intenzív ízvilágát. A narancsokat megpucoljuk (a fehér hártyás részt is eltávolítjuk), gerezdekre szedjük, a hagymát megpucoljuk és negyedekre vágjuk. Egy megfelelő méretű tepsi alján a bőrös oldallal felfelé elhelyezzük a libacombokat, majd köréjük rendezzük a narancs és hagyma darabokat. Kevés vizet öntünk a tepsi aljára. 180 fokos sütőben alufóliával lefedve addig sütjük a combokat, amíg teljesen megpuhulnak. (kb:1-1,5 óra). Majd a sütőt 220 fokra felkacsolva , fedő nélkül további 30 perc alatt ropogósra sütjük. (közben néhányszor locsolgassuk, akár kevés fehérborral is).

Döbrögi-mód:
A pecsenyelevet átszűrjük, a narancs és hagyma darabokat szitán át hozzá passzírozzuk, majd hozzáadunk egy ek édes csilit és 1 ek áfonyalekvárt, majd az egészet beforraljuk be.

Tálaljuk a libacombokat az narancsos-hagymás pecsenyelével és tetszés szerinti passzoló körettel, ami általában pezsgős lila káposzta.

 

Szerző: Bakos Andrea
Rovata a Teletál Magazin oldalán: Bakos Andrea receptjei
Saját weboldala: http://oromkonyha.hu