Téli búcsúztatás farsangi fánkkal

“heje-huja vigalom, habos fánk a jutalom”

A farsang a vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése, amelyet hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemeznek. /Wikipédia/

Legyen szó akár a brazil riói karneválról, az olasz velencei karneválról, vagy akár a magyar mohácsi busójárásról, a jókedv és a finom falatok, evés-ivás és habzsi-dőzsi szerves hozzátartozói a farsangi időszaknak. Ilyenkor,még a legnagyobb fogyókúrázók is engednek a csábításnak, és előkerülnek olyan finom falatok, amik nélkül a farsang talán nem is lenne az igazi. Mint például, a farsangi fánk.

Fried donuts with powdered sugar in a close-up on the stand

Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dl tej
10 dkg vaj
5 dkg élesztő
4 db tojássárga
6 dkg cukor (nyírfa cukor)
2 csomag vaníliás cukor
csipetnyi só
0,5 dl rum
1 db citrom reszelt héja

Elkészítés:

Nagyon fontos, hogy a tészta gyúrását mindig meleg helyen, szoba hőmérsékletű hozzávalókkal kezdjük el készíteni.

1. Első lépésként az élesztőt langyos tejben kevés kis cukorral felfuttatjuk.

2. Ezt követően egy mély tálba öntjük a fél kiló lisztet, majd hozzáadjuk a a maradék cukrot, a tojássárgát, a vaníliás cukrot, a csipetnyi sót, valamint a felfuttatott élesztőt. Inkább híg legyen a tészta állaga, mint sűrű, kemény. Az így kapott tésztát alaposan össze dagasztjuk, majd meleg helyen, letakarva kelesztjük kb. 30 perc-ig.

3. A megkelt tésztához (onnan tudjuk, hogy jó, hogy szép hólyagos a tésztánk) hozzáadjuk a megolvasztott margarint, és beledolgozzuk. Nyugodtan használjunk robotgépet. Alaposan összegyúrjuk és további 15 percig pihentetjük.

4. 5 dkg-nyi adagokat kiveszünk a tésztából (az elsőt érdemes lemérni, a többi már szemmérték alapján mehet), enyhén lisztes kézzel golyóvá formázzuk, egymástól kellő távolságban lisztezett deszkára tesszük, majd a golyókat egy vizes pohár talpával egyformára lelapítjuk (kb. ujjnyi vastagra), konyharuhával letakarjuk és meleg helyen tovább kelesztjük legalább 30 percig.). Persze, aki azt szokta meg, ujjnyi vastagra nyújthatja a tésztát, és használhat fánkszaggatót.

5. Egy nagyobb serpenyőben bőséges mennyiségű olajat felforrósítunk kb. 160 fokra.(Ne legyen túl forró az olaj, hogy a fánk szépen átsüljön). Sütés előtt kb. 10 perccel a fánkokról a konyharuhát levesszük, hogy a felszínük kissé megszáradjon, vagyis kérget kapjon. Ezáltal szebb lesz a fánkunkon a szalag.

6. A meleg olajba tesszük a fánkokat először a felső oldalukkal lefelé, és fedő alatt kb. 3-4 percig sütjük. Majd óvatosan megfordítjuk a fánkokat és fedő nélkül a másik oldalon is világosbarnára sütjük.

7. A fánkokat kivesszük az olajból, papír kéztörlőn lecsepegtetjük, porcukorral , lekvárral tálaljuk.

Gazdag Erzsi: Itt a farsang

Itt a farsang, áll a bál,
Keringőzik a kanál,
Csárdást jár a habverő,
Bokázik a máktörő.

Dirreg, durrog a mozsár,
táncosra vár a kosár,
A kávészem int neki,
míg az őrlő pergeti.

Heje-huja vigalom,
habos fánk a jutalom.
Mákos patkó, babkávé
értünk van a parádé.

 

Szerző: Bakos Andrea
Rovata a Teletál Magazin oldalán: Bakos Andrea receptjei
Saját weboldala: http://oromkonyha.hu