Az avokádó gyógyhatásairól

Az avokádó rengeteg fontos vitamint tartalmaz, ezért a rendszeres fogyasztásával erősíthetjük az immunrendszerünket és pótolhatjuk szervezetünk vitamin szükségletét.

Az avokadót (Persea americana) spanyol hódítók a XVI. században hozták be Mexikóból Európába. A babérfélék családjába tartozik, trópusi fán termő gyümölcs. Színe zöldes fekete, alakja körteformájú, héja fajtától függően sima vagy ráncolt. Ma már világszerte termesztik trópusi, szubtrópusi, mediterrán vidékeken.

 

avokádó

Az avokádónak számtalan pozitív tulajdonsága van, amelyek ráadásul a mi egészségünket vagy szépségünket is támogatják. Az érett gyümölcs telítetlen zsírsavakban gazdag, a vitaminok és ásványi anyagok tárháza. Több mint tízféle vitamin található benne: A-, B csoport (főleg B1, B2),C-, E-, D-vitamin. Több mint húszféle ásvány: kálium, foszfor, vas, nátrium, kalcium, magnézium, niacin, karotin.

Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns. Ajánlják a koleszterin csökkentésére, magas vérnyomás kezelésére, érelmeszesedés és gyomorbántalmak ellen, illetve kiegészítő kezeléseként. Olaja táplálja a száraz, öregedő bőrt, a kozmetika ipar régen felfedezte magának. Magas A-vitamin- és E-vitamin-tartalmának köszönhetőben jó az ekcéma kezelésére. A gyümölcs magjából gyógyszirupot állítanak elő, amely alkalmas reumatikus fájdalmak enyhítésére. Csekély a cukortartalma, ezért a cukorbetegek számára is értékes. Savtartalma jelentéktelen, elősegíti a lúgosítást.

Régebben természetes afrodiziákumnak tartották az avokádót! Ezt a zöldséget nyersen érdemes fogyasztani, mivel főzés során keserűvé válhat és a vitamin tartalma is csökken, amennyiben megfőzzük. Az avokádót miután megtisztítottuk, használjuk fel minél hamarabb, mert hűtőben tárolva is megbarnul, úgy pedig már nem fogyasztható.

Érdemes minél gyakrabban fogyasztanunk, hiszen kívülről-belülről ápolja és védi a szervezetünket!

Érdekesség

Csíráztathatunk avokádót. Ha egy megmosott avokádómagot hegyes végével lefele felfüggesztünk fogpiszkáló segítségével egy vízzel teli pohárra, akkor néhány héten belül a mag megreped, gyökeret, majd levelet ereszt. A csíráztatásnál arra kell figyelni, hogy a mag folyamatosan vízben legyen. Ha a növény már több levelet is hozott, ültessük humuszban gazdag talajba.