Benke László

 

lacibacsi_head

Benke László négyszeres olimpiai bajnok mesterszakács, mestercukrász hosszú évek óta garantálja megrendelőinknek a kiváló minőséget.


Laci bácsi mindig is fontosnak tartotta, hogy a magyar gasztronómiát világszerte megismerjék.

Ugyanakkor arra is nagy hangsúlyt fektetett, hogy a hazai ízeket, a Hungarikumokat, melyek igazi értéket képviselnek, megőrizzük, és utódainkkal megismertessük.

Éppen ezért közel két évtizedig Gundel Károly Vendéglátó Technikum tanáraként adta tovább tudását. Munkáját Kiváló pedagógus kormánykitüntetéssel ismerték el. Munkásságának sikerességét az is bizonyítja, hogy rengeteg tanítványa lett sikeres, szakmai körökben elismert szakács.

Mivel szülei is vendéglátással foglalkoztak, ez irányt mutatott neki is az életben való elinduláshoz. Több szállodának, neves étteremnek volt séfje, ételeit mindenhol szívesen fogyasztották. Az évek során rengeteg versenyt megnyert, és sok nívós díjjal megjutalmazták.

Főzőműsoraiból, megjelent szakácskönyveiből a mai napig rengetegen merítenek ötletet az otthoni főzéshez.

Benke Lászlónak köszönhetően ma már szinte az egész ország jóízűen ebédelhet. Hiszen szakértelmével és ötleteivel folyamatosan igyekszik a Teletál Ételfutár megrendelőinek minden fajta igényét kielégíteni.

Aki szeretné Laci bácsi speciális ínyencségeit megkóstolni, rendeljen ebédet az O1-O2-O3 sorokból!

Laci bácsi Teletál-jai

Nagy fába vágta a fejszéjét az ország Laci bácsija úgy hat évvel ezelőtt, amikor nekilátott, hogy az ország egyik legnagyobb étel házhoz szállító cége, a Teletál Ételfutár menüsorát úgy alakítsa ki, hogy abban mindenki megtalálhassa az ízlésének és – nem utolsó sorban – pénztárcájának legmegfelelőbb, egészséges, tápanyagokban, vitaminokban, és a szervezet számára nélkülözhetetlen egyéb anyagokban gazdag, emellett kiváló minőségű fogásokat.

Laci bácsit említettünk, mert, noha épp csak a hatodik x-et töltötte be, hosszú évek óta az egész ország csak ezen a néven ismeri kis hazánk legnépszerűbb étekmesterét. De mitől is lesz valakiből sztárszakács? Benke László esetében elsősorban attól a megkérdőjelezhetetlen szakértelemtől, amelyet a legnívósabb vendéglátóhelyek konyháiban a szakma legnagyobb mestereitől volt alkalma elsajátítani. Ezen kívül van még egy fontos adottsága is: legyen az egy televíziós főzőműsor, vagy akár egy vidéki „gulyásfesztivál”, olyan hallatlan empátiával, és közvetlenséggel képes megragadni a közönségét, hogy hatására még az is szívesen fakanalat ragad, aki addig egy tasakos levest sem volt képes önállóan megfőzni.

Nyugodtan mondhatjuk rá, hogy szakmája megszállottja, hiszen szinte az egész élete arról szól, hogy minél többekkel ismertesse meg és fogadtassa el gasztronómiai jelszavát: ízletesen, egészségesen, gazdaságosan. És ezek az elvek köszönnek vissza, ha megtekintjük a Teletál menüsorait. Laci bácsi többszörösen is magáénak érezheti ezt a dinamikusan fejlődő céget, hiszen itt szakmai vezetőként nemcsak arra kell ügyelnie, hogy kizárólag kiváló minőségű ételek kerüljenek ki a konyháról, hanem tág teret kap kreativitása is, ami az állandóan megújuló, gazdagodó kínálatban ölt testet.

Egyszóval, Laci bácsi és a Teletál egymásra talált, és ebből csak megrendelőink jöhetnek ki nyertesen!

 

Benke Laci bácsi önéletrajzi adatai

Lajosmizsén 1948. augusztus 21-én született. Édesanyja hentes és mészáros. Édesapja vendéglős mester és tulajdonos. Laci bácsi ezen családi körben töltötte gyermekéveit.

1966-ban a Budapesti Vendéglátóipari Technikum elvégzése után a Hungária Szálloda és Éttermi Vállalat legnagyobb szállodájában, a Szabadság Szállóban hidegkonyhafőnök lett, a Tihanyi Motel, majd a Gundel Étterem chef helyetteseként dolgozott.

Benke Laci bácsi iskolás éveiben1971-ben a Sylvanus Szálló chefjeként nyitott a Vadászati Világkiállításra, majd 1972-ben Párizsban a Magyar Ház chefjeként dolgozott egy évig.

1974-től a Gundel Károly Vendéglátó Technikum tanáraként töltött 18 évet, munkáját a “Kiváló pedagógus” kormánykitüntetéssel ismerték el.

Ifjú házas Laci bácsink1979-ben mester szakács, 1980-ban mester cukrász.

1980-ban a Vendéglátó Főiskola áruforgalmi szakát végezte el, majd 1981-ben Hollandiában az Engels Konszernnél dolgozott egy évet.

1988-ban a Frankfurti “IKA HOGA” szakácsolimpián a regionális csapat vezetőjeként megnyerték a nemzetek nagydíját. Egyéni kategóriában három aranyéremmel ismerték el munkáját.

1992-ben a Sevillai Világkiállítás egyik chefjeként a Mátyás Király Éttermet üzemeltették, munkáját a Legjobb Étterem címmel tüntették ki.

1996-ban a Magyar Gasztronómiai Szövetség életmű díjat, az Oskar-nak megfelelő magyar, Venesz József díjat adományozott szakmai munkájáért.Benke László 1996-ban munkásságáért az Oszkár díjnak megfelelő Venesz József díjat kapta

Tizennégy országban népszerűsíti a magyar gasztronómiát. Nemzetközi versenyeken tizenkét nagy aranyérmet kapott.

1998-ban “CHAINE des ROTISSEURS” lovagja lett, ezzel a Nemzetközi Kancellária elismerte szakmai elhivatottságát.

1998-99-ben a TV2 chefjeként 450 adása volt.

2000-ben szakkönyve jelent meg, valamint több szakácskönyv szerzője.

2005-ben Benke László olimpiai bajnok mesterszakács és Gribek Lajos elkészítették „A Magyarok Asztala” című könyvet, mely nemcsak méreteiben, hanem tartalmában is a legnagyobb, legátfogóbb méretű műnek mondható hazánk gasztronómiai történelmében.

Az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend feladatául tűzte ki a magyar gasztronómia népszerűsítését2005. december 14-én a pestlőrinci Zila kávéházban hivatalosan is megalakult az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend. Feladata az, hogy a magyar gasztronómiát, a gasztronómia hagyományait az országon belül és nemzetközi szinten is megfelelően képviselje, és elősegítse annak megjelenítését különböző társasági eseményeken és rendezvényeken.

Az alapítók szándéka szerint óvja az egyetemes és a magyar vendéglátás értékeit, nemes hagyományait, támogatja a vendéglátás és a gasztronómiában alkalmazott tudományos, technikai és technológiai módszerek továbbfejlesztését és elősegíti azok alkalmazását a mindennapok gyakorlatában 

A lovagrend nagymestere Benke László, a főkancellár pedig Szabó Pál; tiszteletbeli elnöki rangját Göncz Árpád tölti be.