Garantáltan PALEO: Szendi Gábor és Mezei Elmira

 

szendi_gabor_DSC_6352_150xSzendi Gábor

1954-ben születtem, alezredes édesapámat 1958-ban kivégezték, így nagy szegénységben nőttem fel bátyámmal együtt. Gyermekkoromat a tudomány iránti rajongás töltötte ki. Gimnazista koromban fizikus akartam lenni, de végül programozó matematikusság lett belőle.
Végül nem is bántam, mert rájöttem, hogy a számok sivár világa helyett engem inkább az Ember érdekel. Úgy döntöttem író leszek, s némi szerencsével, elvégezhettem egy forgatókönyvírói iskolát, s onnan a Filmgyárba kerültem egy frissen alakult stúdió dramaturgjaként. Pár év filmes évem alatt írásaimból egy játékfilmet és két tv filmet is forgattak, majd a stúdióra lesújtott a párt ökle és én utcára kerültem. Megtanultam könyvet kötni, s két antikváriumnak kötöttem újjá a rossz állapotú könyveket. Mellette mini illegális könyvkiadóvá is váltam: már megszerezhetetlen, háború előtt megjelent pszichológiai tárgyú könyveket adtam ki hasonmás kiadásban. Így ismertem meg Freud, Jung és mások munkáit. Egyre jobban érdekelni kezdett a pszichológia, s végül 32 évesen úgy döntöttem, pszichológus leszek. Éppen megkezdődött a rendszerváltás, s a fellazult politikai hangulatban engedélyezték, hogy második nappali egyetemet is elvégezhessem.

 

deszka_200x145Ekkoriban nősültem, s hamarosan megszületett kislányunk is, Nóri. A pszichológia szakot színjelessel végeztem el, s megint szerencsém volt, mert az éppen induló Magatartástudományi Intézetbe kerültem kutató pszichológusi állásba. Ennek azért is örültem, mert sem a pszichoterápiáról, sem a tudományról nem kellet lemondanom. Ekkoriban nagyon izgatott az agykutatás, a pszichoszomatikus betegségek és a táplálkozástudomány. Mivel hozzáfértem a tudományos szakirodalomhoz,ellenőrizni kezdtem az egészséges táplálkozásról hirdetett elveket. Melyeket magam is hűen követtem. Döbbenten kezdtem tapasztalni, hogy gyakorlatilag mindennek az ellenkezője az igaz. Közben más frontot is nyitottam, írtam 2005-ben egy könyvet az antidepresszánsok hatástalanságáról.

Ekkor szembesültem azzal, hogy az intézetnek fontosabb a pszichiátriai érdekek védelme, mint a tudományos igazság. Két évre rá el is bocsájtottak, amit olyan nagyon nem is bántam. 2009-ben írtam egy könyvet arról, miként okozza mai táplálkozásunk a civilizációs betegségeket. Írás közben ismertem meg az USA-ban már elterjedt paleolit táplálkozási irányzatot, amely a természeti népek tanulmányozása révén ugyanarra következtetett, mint én a haladó táplálkozástudományi kutatások alapján. Így korrektebbnek éreztem a paleolit táplálkozás címet választani, mint barmi mást. Igazság szerint akkor azt hittem, keveseket fog érdekelni ez a könyv, de az eddig irt 15 könyvem közül ez bizonyult a legsikeresebbnek.
Munkásságom elismeréseként 2011-ben a Természetgyógyász szövetség a “Természetgyógyászatért” díjat adományozta. Hirtelen, a semmiből egy országos mozgalom alakult ki, rengeteg ember értette meg, hogy ez az új életmód jelenti az egészséget. Nagy örömömre szolgál, hogy a Teletál csapata is részesévé vált ennek az életmód forradalomnak.

Üdvözlettel:

szendi_alairas_121X42

faronk_01_600x73

 

elmira_150x199Mezei Elmira

Holisztikus szemléletű paleolit táplálkozási tanácsadó és reformszakács vagyok. Az étkezési szokások, a főzés és az egészséges életmód iránti mély érdeklődésem már tizenéves koromban megmutatkozott, és 1995 óta hivatásszerűen foglalkozom táplálkozástudománnyal. A hozzám fordulókat egyéni konzultációk és főzőtanfolyamok keretein belül segítem a tudatosabb táplálkozás és életmód elsajátításában.

Szakmai publikációim és rendszeres rovataim számos magazinban (Kismama, Bioinfo, Blikk Nők egészség, Blikk Nők konyha, Ízek és Érzések, Éva, Oázis, Fittinfo, Recept és rejtvény, Paleolit Életmód és Paleo Konyha) jelentek meg. Az M1, a Duna televízió, az RTL klub és a TV2 táplálkozással foglalkozó műsoraiban főzök, illetve szakértek.

Tanulmányaimat az angliai Dr. Lawrence Plaskett által vezetett Nutritional Medicine College-ban kezdtem, majd az Aryan Természetgyógyász Oktató- és Egészségnevelő Központban folytattam. Közben táplálkozástudományi diplomát szereztem az Oxford Collegeban is. 1991 és 2000 között Hollandiában, Angliában és Indonéziában éltem, ahol sok érdekes kulináris tapasztalatot szereztem. Akkoriban sokat dolgoztam nagyvállalati vezetőkkel, diplomatákkal, Jakartában például az ott állomásozó új-zélandi nagykövet szakácsát tanítottam európai főzésre. Az évek során több emberrel foglalkoztam konzultációk és tanfolyamok keretében.

sali_150x225

A nagy szakmai fordulat 2009-ben kezdődött az életemben, amikor Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás című könyvén keresztül érdeklődésem a paleolit életmód felé fordult. Azóta töretlenül tanulom, oktatom, terjesztem és fejlesztem ezt az irányt. Szendi Gáborral való szakmai együttműködésem első gyümölcsei a két, közösen írt tudományos szakácskönyvünk volt, amelyben harmonikusan illeszkedik az elmélet és a gyakorlat (Paleolit szakácskönyv I.-II. 2010,2011, Jaffa kiadó).

Ezt követte további öt publikált szakácskönyv (Paleolit receptek hétköznapokra, Paleolit finomságok gyerekeknek, Paleolit sütemények, Paleolit vendégváró falatkák, Ünnepek paleolit módra). Nagy büszkeséggel tölt el, hogy 2014. óta a Paleolit Életmód szerzője és a Paleo Konyha magazin szerkesztője vagyok.

Legfontosabb szakmai célkitűzésem az egészséges táplálkozás megszerettetése.Ezt csak úgy lehet elérni, hogy megtanítom az embereket ínyenc módon főzni egészségeset. Attól kezdve, hogy valaki megtapasztalja, hogy az egészséges étkezés is lehet ízgazdag és élvezetes, hosszútávon is képes lesz tartani magát újonnan tanult életformájához.

Jó egészséget kívánok:

elmira_alairas-01_148X43

faronk_01_600x73

Amit a Paleo életmódról tudni érdemes

Ha egy benzines autóba dízel olajat öntünk, vagy egy dízel meghajtásúnál benzinnel próbálkozunk, az autó el sem fog indulni. Így van ez minden élőlénynél és természetesen az embernél is. Az élőlények kialakulásuk sok millió éve alatt bizonyos táplálékok fogyasztására specializálódott, és ha nem azt kapja, egy idő után megbetegszik és idő előtt meg fog halni. Jól szemlélteti ezt az, hogy ma az emberek 54%-a szív és érrendszeri betegségekben, 27%-a rákban hal meg.

 

szives_200x152A lakosság 15%-a cukorbeteg, s a 85 év felettiek 30-40%-a Alzheimer beteg. Ezek a betegségek még a 19. században is igen ritkák vagy ismeretlenek voltak. Ma már nyilvánvaló, hogy a civilizációs betegségekért elsősorban a mai étrendünk okolható. Keressünk hát egészséges népeket, és vizsgáljuk meg az étrendjüket! Kétszáznegyven természeti nép életét és táplálkozását ismerjük. Mindegyik népnél ismeretlenek a civilizációs betegségek, élethosszuk 5-6 évvel marad el a nyugati világ átlagától.

Természetesen nagy a csecsemő és gyermekhalandóság, de aki megéri a felnőttkor, az 70-80 éves korában hal meg. Ők valójában itt rekedt ősemberek, hiszen többségük kőkori körülmények között él, életük tanulmányozása felér egy időutazással az őskorba. A kétszáznegyven nép életmódja egymástól igencsak különböző, némelyik rengeteg húst és zsírt fogyaszt, mások inkább növényekből fedezik tápanyag szükségletüket. De van egy közös vonásuk: mindegyik nép csak olyan élelmet fogyaszt, amit évszázezredek óta a természetes környezetében talál.

 

nyilas_200x134Ha összehasonlítjuk a természeti népek étrendjét a mai emberével, akkor szembeötlő, hogy a mai ember étrendjének kb. 60%-át gyorsan felszívódó, azaz a vércukorszintet alaposan megemelő szénhidrátok (kenyér, tészta, sütemények, rizs, burgonya, kukorica, cukor, stb.) alkotják, míg a természeti emberek ilyesmit soha nem fogyasztanak. A földművelés és állattenyésztés bevezetése óta sok olyan fehérje féleséget is fogyasztunk, amelyeket a szervezetünk nem tud megfelelően feldolgozni. Ilyen a tej és tejtermékek, a gabonában található glutén, vagy a hüvelyesekkel elfogyasztott lektinek.

A modern kutatások igazolták, hogy a finomított szénhidrátok és az emberi szervezet számára idegen fehérjék valóban megbetegítők. A magyar paleo nem az ősember, de még csak nem is a természeti ember étrendjét akarja utánozni. A cél az ősi táplálkozási elvek modern körülményeink közti megvalósítása.

A paleo étrendre áttérők többsége meglepődve tapasztalja, hogy évtizedek óta fennálló 2-es típusú, gyógyíthatatlannak hitt cukorbetegsége, allergiája, ízületi fájdalma elmúlik, magas vérnyomása rendeződik, s az autoimmun betegségek tünetei is jelentősen javulnak. A paleo étrend tehát, ha valóban betartja valaki az alapelveit- bebizonyítja önmaga hasznosságát.

A paleo egy mondatban így foglalható össze: együk azt, amihez évmilliók alatt alkalmazkodtunk, és egészségünket megóvhatjuk vagy visszaszerezhetjük.

faronk_01_600x73

Megújul és bővül a Paleo a Teletálnál!

Örömmel értesítjük kedves Megrendelőinket, hogy a 18. héttől nagyon sok újdonságot, változást tapasztalhatnak paleo ételeinknél.Szendi Gábor paleo szakértőnek köszönhetően paleo ételeink minőségét a korábbinál magasabb szintekre emeltük.

Mezei Elmira paleo táplálkozási tanácsadó is nagyon sokat segített abban, hogy a termékfejlesztéseink a lehető legsikeresebbek legyenek. Hosszú évekre nyúló személyes főzési tapasztalataira alapozva sikerült ínyenc módon egészségbarát ételeket készíteni.

 

deszka2_200x133Korábban a szigorú paleolit életmódot követőknek igyekeztünk megfelelő étrendet biztosítani.Mostantól azonban már a megengedő paleo életmód csoportjába tartozó alapanyagokkal is színesíteni fogjuk ételeinket, palettánkat. Mostantól tehát a paprika, paradicsom, a fűszerpaprika, az igazi, magyaros, házias konyha alapja is kiemelt szerepet fog kapni ételeinknél. Megjelenik a tápióka és nyílgyökér liszt is, melyek szintén az étel minőségének még tökéletesebbé tételében játszik hatalmas szerepet.

Gáborral és Elmirával rendkívül izgalmas volt együtt dolgozni. Az ő tapasztalatuknak és a sok ötletnek köszönhetően annyi új ételt sikerült kifejleszteni, hogy nem értük be ezzel a néhány sorral, ami eddig volt.

Őszintén reméljük, hogy felkeltettük érdeklődésüket, és Önök is megkóstolják a megújult garantáltan Paleo ételeinket!